ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σχεδιάστε το δικό σας έργο για την πόλη

Εικόνα του άρθρου Σχεδιάστε το δικό σας έργο για την πόλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2017, 02:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έχετε κάποια ιδέα για ένα μικρό έργο που μπορεί να γίνει στην πόλη και το οποίο θα μπορούσε να βελτιώσει την καθημερινότητα των Γιαννιωτών; Ο δήμος Ιωαννιτών αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να σχεδιάσουν οι ίδιοι κάποιο έργο με την προοπτική να υλοποιηθεί.

Για πρώτη φορά, ο Δήμος εγκαινιάζει τον συμμετοχικό σχεδιασμό, ένα καθόλου άγνωστο εργαλείο σχεδιασμού που εμπλέκει τους ίδιους τους πολίτες και το οποίο εφαρμόζεται σε αρκετές πόλεις στην Ελλάδα (αν και με αλλη μορφη).

Οι πολίτες θα μπορούν να προτείνουν κοστολογημένα σχέδια, με τη δημοτική αρχή να διαθέτει 200.000 ευρώ για την υλοποίηση των πιο αποτελεσματικών σχεδίων. Ο πρωτόγνωρος αυτός «διαγωνισμός» εντάσσεται στη λογική «της ανοιχτής πόλης» όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. «Ξεκινάμε με μια πιλοτική εφαρμογή η οποία θέλουμε να λειτουργήσει ως ‘ερέθισμα’ στην κοινωνία για να καταθέσει δημόσια τις απόψεις της για το αύριο αυτής της πόλης. Προωθούμε παράλληλα και την έννοια της συνευθύνης, αφού οι πολίτες καλούνται να διαμορφώσουν μαζί με το Δήμο σχέδια, προτάσεις και δράσεις με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας» τόνισε.

Την πρόταση περί συμμετοχικού σχεδιασμού, με παράλληλη πρόβλεψη για χρηματοδότηση, κατέθεσε στην εκτελεστική επιτροπή του Δήμου ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας. «Ο στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι διττός. Πρώτον να συμμετάσχουν οι κάτοικοι στη διαμόρφωση του σχεδιασμού για την αναβάθμιση της πόλης μας και δεύτερον να παρακινηθούν οι πολίτες ώστε να αντιμετωπίζουν την πόλη ως ‘δική τους υπόθεση» τόνισε.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι δημότες, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του Δήμου, θα μπορούν να προτείνουν κοστολογημένα σχέδια/προτάσεις/έργα/δράσεις για την περιοχή τους ή και για όλο το Δήμο Ιωαννιτών. Τα προτεινόμενα σχέδια θα έχουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών από τον Δήμο προς τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις. Ο Δήμος θα διαθέτει από τον ετήσιο προϋπολογισμό του, ποσό 200.000 ευρώ για να υλοποιηθούν οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν ως οι πιο αποτελεσματικές.

Οι δράσεις και τα έργα που θα επιλεγούν, θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2018, ενώ η τεχνική υπηρεσία του Δήμου θα αναλάβει να τα «ωριμάσει».

Η πρώτη δημοσίευση της ανοιχτής πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουλίου. Μέχρι τότε θα έχουν ανακοινωθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο υποβολής των προτάσεων, την διαδικασία αξιολόγησης και υλοποίησης. Παράλληλα με τη διαδικασία υποβολής προτάσεων, θα διοργανώνονται δημόσιες συναντήσεις και εργαστήρια για βοήθεια και κατευθύνσεις προς όλους τους πολίτες. Η συζήτηση πάνω σε κάθε πρόταση θα είναι ανοιχτή σε όλους μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαβούλευσης που θα υπάρχει στη νέα ιστοσελίδα του Δήμου Ιωαννιτών η οποία θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back