Λυκ πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Σχεδία»: ένας απολογισμός δράσεων

Εικόνα του άρθρου «Σχεδία»: ένας απολογισμός δράσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2022, 16:44
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε έναν απολογισμό των δράσεων του εν έτει 2021 προχωρά σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία».

«Το Κέντρο Πρόληψης 'Σχεδία' στο πλαίσιο της ολιστικής αντίληψης για την καθολική πρόληψη, πραγματοποιεί σταθερά παρεμβάσεις, που απευθύνονται σε ποικίλες κοινωνικές ομάδες, σε συνεργασία πάντα με τα υπάρχοντα κοινωνικά δίκτυα και στόχο να ενισχυθεί η δυνατότητα του κάθε ατόμου να επιλέγει ελεύθερα έναν τρόπο ζωής μακριά από τις εξαρτήσεις» αναφέρεται.

Το 2021, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υλοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια καλλιέργειας Δεξιοτήτων των μαθητών, πρόγραμμα συμβουλευτικής στήριξης μαθητών στον χώρο του σχολείου τους, παρεμβάσεις ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης, προγράμματα κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης. Επίσης οργανώθηκαν δράσεις συμβουλευτικής στήριξης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης, και σε δομές Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με τη συμμετοχή σπουδαστών και φοιτητών. Συνολικά 3.712 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές συμμετείχαν στις παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης.

Σε επίπεδο υποστήριξης των εκπαιδευτικών στο ρόλο τους, πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά σεμινάρια τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ για τους γονείς παιδιών και εφήβων, υλοποιήθηκαν μια σειρά από εκδηλώσεις, ομιλίες και ομάδες γονέων. Συνολικά 1.179 γονείς και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στις παρεμβάσεις του Κέντρου Πρόληψης.

Δράσεις αν και περιορισμένες λόγω της πανδημίας, έγιναν και στην ευρύτερη κοινότητα.

Τέλος, το Κέντρο Πρόληψης συνεχίζει να δέχεται σταθερά αιτήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης και βοήθειας και να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε γονείς, εφήβους, εκπαιδευτικούς και νέους ενήλικες. Το 2021 η «Σχεδία» δέχτηκε συνολικά 539 αιτήματα και έγιναν 1.197 συνεδρίες.

Το 2021 το Κέντρο Πρόληψης ξεκίνησε να δέχεται και φοιτητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να υλοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back