Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στ. Τζιμογιάννης: Όσα συμβαίνουν στη «Σχεδία»

Εικόνα του άρθρου Στ. Τζιμογιάννης: Όσα συμβαίνουν στη «Σχεδία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/04/2021, 14:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Mε ανοιχτή επιστολή του, ο επί 25 χρόνια πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ιωαννίνων «Σχεδία» Στέφανος Τζιμογιάννης τοποθετείται για τα όσα συμβαίνουν στο Κέντρο. Ο κ. Τζιμογιάννης παραπέμπει καταρχήν στα δημοσιεύματα του Πρωινού Λόγου (με υπογραφή του Κώστα Καλτσή) που ανέδειξαν το θέμα και σε άρθρο του Παν. Μπούρχα, αλλά και στη σύντομη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, και σημειώνει ότι αποφάσισε να καταθέσει τις απόψεις του «αν και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το καθεστώς κάποιων παραγόντων της τοπικής εξουσίας»

Η επιστολή του, όπως προσθέτει, κοινοποιείται και στην Εποπτεύουσα Αρχή της «Σχεδίας», που είναι ο Οργανισμός καταπολέμησης Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Η επιστολή του, η οποία παρατίθεται αυτούσια, έχει ως εξής:

«Ίσως κάποιοι να ισχυριστούν πως τα θέματα που προέκυψαν στη «Σχεδία» είναι εσωτερικό της ζήτημα και δε θα πρέπει να απασχολούν τη δημόσια συζήτηση.

Άλλοι ενδεχομένως να υποστηρίζουν τη θέση πως οι εξελίξεις αυτές αφορούν μόνο τη Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί ποινική έρευνα. 

Όλοι αυτοί πρέπει να σκεφτούν ότι η «Σχεδία» ανήκει στους πολίτες των Ιωαννίνων και το έργο της αφορά το ακανθώδες θέμα των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων. Όμως, ο κοινωνικός σκοπός της «Σχεδίας» και η σύνθεση της Διοίκησής της καθιστούν το πρόβλημα βαθιά κοινωνικό και κατεξοχήν θεσμικό, με άλλα λόγια δημιουργείται θέμα με βαρύ κοινωνικοπολιτικό συμβολισμό.

Στη «Σχεδία» συμμετέχουν: η Ελληνική Πολιτεία (Υπουργείο Υγείας μέσω του ΟΚΑΝΑ), οι φορείς της τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, η Δημόσια Εκπαίδευση, Επιστημονικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς. Άρα η Διοίκησή της και η άσκηση του έργου της διατρέχει σχεδόν όλο το φάσμα της κοινωνίας, της πολιτικής και των θεσμικών φορέων του τόπου. Ο τρόπος μάλιστα που αυτοί διαχειρίζονται τη λειτουργία του Κέντρου αναπόφευκτα θα πρέπει να οδηγεί σε πλήρη Διαφάνεια και Δημόσια Λογοδοσία, στην οποία σήμερα προβαίνω.

«Σχεδία» και Δικαιοσύνη

Αξίζει να σημειωθεί πως η μόνη υπόθεση για την οποία ασχολείται ήδη η Δικαιοσύνη είναι η διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του επιστημονικού υπεύθυνου του Κέντρου, για ενέργειες που είναι αντίθετες με τον καταστατικό σκοπό και τη λειτουργία της «Σχεδίας» καθώς και με την προγραμματική σύμβαση της τελευταίας με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ.

Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη έγινε με προσφυγή του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, η οποία με τη σειρά της παρέπεμψε την υπόθεση στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων. Για τους ίδιους λόγους, μάλιστα χωρίς να έχουμε γνώση της προηγούμενης παρέμβασης του Ο.ΚΑ.ΝΑ., ο υπογράφων και μέλη του προηγούμενου Δ.Σ. προσφύγαμε επίσης στη Δικαιοσύνη. Η εισαγγελική έρευνα αφορά τη συνταγογράφηση και χορήγηση του φαρμάκου Ναλτρεξόνη καθώς και τη χορήγηση βεβαιώσεων για δικαστική χρήση σε εξαρτημένα άτομα από ουσίες.

Κρίνεται απαραίτητο να επισημανθεί πως τα Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας, όπως και η «Σχεδία», παρέχουν υπηρεσίες καθαρά συμβουλευτικού-ψυχοκοινωνικού χαρακτήρα και σε καμιά περίπτωση δε νομιμοποιούνται να παράσχουν φαρμακευτική αγωγή σε εξαρτημένα άτομα ούτε δύνανται να χορηγούν βεβαιώσεις για δικαστική χρήση.    

Ο ρόλος και το ύφος της… εξουσίας και οι συνέπειες

Όπως διαφαίνεται στη συνέχεια, η… εξουσία του τόπου λειτούργησε με τρόπο που απαξίωσε πλήρως τους θεσμικούς κανόνες και τα κοινωνικά προσχήματα και επέδειξε χαρακτηριστική συμπεριφορά αυταρχισμού, αλαζονείας και ρεβανσισμού. Η έκφραση ενός τέτοιου ύφους μπορεί - όπως συχνά συμβαίνει - να περνά απαρατήρητη και άκριτη αλλά στην περίπτωση της «Σχεδίας» οδήγησε αναίτια σε βαθιά κρίση. Επιμένω στο αναίτια αναζητώντας ακόμα το σοβαρό εκείνο θεσμικό λόγο που έπρεπε η «τριάδα» της τοπικής εξουσίας, Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και Μητροπολίτης να εξαπολύσουν ανοίκεια  επίθεση στο πρόσωπό μου και στα μέλη του προηγούμενου Δ.Σ.

Δεν μπορώ να μη σημειώσω το παντελώς απαράδεκτο προς τα μέλη της προηγούμενης Διοίκησης και προς εμένα προσωπικά λεξιλόγιο και φρασεολόγιο ιεράρχη. Η επίθεση αυτή συντάραξε  τη συνοχή της «Σχεδίας», απαξίωσε κοινωνικό έργο δυόμιση δεκαετιών και έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της με αναπόφευκτες κοινωνικές συνέπειες.

Οι εργαζόμενοι στη «Σχεδία» είναι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου και πλήρους απασχόλησης εκτός από τον επιστημονικό υπεύθυνο που εργάζεται με σύμβαση έργου ετήσιας διάρκειας. Τα μέλη του Δ.Σ. είναι άμισθα.

Είναι αυτονόητη η διάκριση ρόλων μεταξύ Δ.Σ. και εργαζομένων. Το Δ.Σ. αποτελεί το επίσημο θεσμικό όργανο της «Σχεδίας» και έχει την ευθύνη της διοίκησης και της διαμόρφωσης στρατηγικής της εταιρίας ενώ οι εργαζόμενοι έχουν προφανώς άλλες υποχρεώσεις και δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητά τους.

Η πρόσληψη νέου εργαζόμενου σε ρόλο συντονιστή

Τον Ιούλιο του 2019 το Δ.Σ. και η Γ.Σ. των εταίρων αποφάσισαν ομόφωνα την πρόσληψη ενός νέου εργαζόμενου με πλήρη απασχόληση, σε ρόλο συντονιστή του έργου της «Σχεδίας», για την επίλυση προβλημάτων συντονισμού των δράσεων της επιστημονικής ομάδας, προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω της παντελούς απουσίας του επιστημονικά υπεύθυνου - σύμφωνα και με ομολογία του - τις πρωινές ώρες, λόγω των πανεπιστημιακών του καθηκόντων.

Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα να αναδιαρθρωθεί λειτουργικά η «Σχεδία» έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε στασιμότητα και υποβάθμιση, να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προκλήσεις της εποχής, και να αναπτύξει νέες δράσεις και προληπτικές παρεμβάσεις με στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού της έργου. Δυστυχώς, αυτή η απόφαση αποτέλεσε το μήλο της έριδας μεταξύ Δ.Σ. και του διαφωνούντα επιστημονικά υπεύθυνου.

Είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως, με την απόφαση πρόσληψης νέου εργαζόμενου, όπως καταγράφεται και στα πρακτικά, ο επιστημονικός υπεύθυνος διατηρούσε τη θέση του ως επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Η «Σχεδία» πριν την κρίση

Μέχρι το 2019 η «Σχεδία» είχε αξιοθαύμαστη πορεία. Οι αποφάσεις όλων των Δ.Σ. της τελευταίας δεκαπενταετίας ήταν ομόφωνες. Δε διαταράχθηκε η λειτουργία του Κέντρου ακόμα και στη δεκαετία της οικονομικής κρίσης 2009-2019. Η διαχείριση της «Σχεδίας» ήταν διαφανής και αποτελεσματική με πρωτόγνωρη οικονομική ευρωστία. Το επιβεβαιώνουν, χωρίς αστερίσκους αμφισβήτησης, η έκθεση διαχειριστικού ελέγχου το 2017 από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. και συνακόλουθα η έκθεση των ορκωτών λογιστών το 2020. 

Η «Σχεδία» μετά την κρίση

Για αυτήν την επιτυχή διαχείριση το Δ.Σ. της προηγούμενης περιόδου «τιμωρήθηκε». Μετά τη διαφωνία Δ.Σ. και επιστημονικού υπευθύνου για την απόφαση αναδιάρθρωσης της «Σχεδίας» και πρόσληψης συντονιστή, ο Πρόεδρος και τα μέλη λοιδωρήθηκαν σε παρασκηνιακές αλλά και επίσημες διαδικασίες. Οι εξελίξεις που ακολούθησαν οδήγησαν σε παραιτήσεις μελών του Δ.Σ και σε εσπευσμένες τοποθετήσεις νέων μελών από εταίρους που είχαν πλέον λάβει ανοικτά στάση αμφισβήτησης και επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στη σύνθεση της προηγούμενης διοίκησης.

Στο προηγούμενο Δ.Σ. συμμετείχαν μέλη εγνωσμένου κύρους και ηθικής (Γιαννακάκης Ιωάννης, Κατσαράκη Μαρία, Σιόντη-Ευταξία Αλεξάνδρα, πατήρ  Ντέτσικας Εφραίμ, Ζήνδρος Βασίλειος), διαφορετικών πολιτικών απόψεων, με αυτόνομη και ανεξάρτητη γνώμη με ένα όμως κοινό γνώρισμα, την ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά.

Είναι άξιο απορίας πως ταυτόχρονα ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης και ο Μητροπολίτης επέλεξαν να πάρουν τη θέση ενός συμβασιούχου στη «Σχεδία» έναντι όλων των άλλων μελών του προηγούμενου Δ.Σ. Επίσης αποτελεί αξιοπερίεργο γεγονός πως ενώ από τη μια επανειλημμένα δέχονταν τις επισκέψεις του επιστημονικά υπεύθυνου, από την άλλη δε ζήτησαν ούτε μία φορά να ενημερωθούν από το επίσημο όργανο της «Σχεδίας» που είναι ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ.

Ακόμη και μετά την προσφυγή του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στη Δικαιοσύνη κατά του επιστημονικού υπεύθυνου, προσέτρεξαν κάποιοι, ακόμη με περισσότερο ζήλο να τον στηρίξουν, αδιαφορώντας μάλιστα για το ενδεχόμενο ανεπανόρθωτου στίγματος της «Σχεδίας» από μια πιθανή τελεσίδικη καταδίκη του επιστημονικά υπεύθυνου, την οποία βεβαίως και απευχόμαστε. 

Ο Δήμαρχος

Ισχυρός υποστηρικτής της επίθεσης ο Δήμαρχος της πόλης κ. Ελισάφ ο οποίος, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, με έγγραφό του μου διαμήνυσε να μην προχωρήσω σε καμία λήψη απόφασης ως Δ.Σ. για την πρόσληψη γιατί η νέα Δημοτική Αρχή, όπως ανέφερε, θα προχωρούσε σε ορισμό νέου εκπροσώπου στο Δ.Σ. της «Σχεδίας», δηλαδή σε απομάκρυνσή μου – εκδίωξή μου.

Φαίνεται πως, πρώτης προτεραιότητας θέμα για τον Δήμαρχο κ. Ελισάφ ήταν η πρωτοφανής παρέμβασή του στη λειτουργία του Δ.Σ. της «Σχεδίας» και η αντικατάσταση του Τζιμογιάννη και όχι τα υπαρκτά και μεγάλα προβλήματα της πόλης. Επακολούθησαν και άλλα τελεσίγραφά του με σκοπό την παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δ.Σ. Επιχείρησα πολλές φορές να τον συναντήσω και να τον ενημερώσω, ως όφειλα εκπροσωπώντας το Δήμο αλλά ματαίως. Ας σημειωθεί, πως μέχρι σήμερα ο υπογράφων με ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου εκπροσωπεί τον Δήμο Ιωαννιτών. Για να αντικατασταθεί θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι πρόσφατες εξελίξεις

Ο Ο.ΚΑ.ΝΑ. είναι ο κύριος χρηματοδότης της «Σχεδίας» αλλά και η καθ’ ύλην αρμόδια αρχή.

Η επισήμανση αυτή είναι σημαντική γιατί στην τελευταία Γενική Συνέλευση, η «τριάδα» της εξουσίας και οι συν αυτώ προκλητικά αγνόησαν το έγγραφο του Ο.ΚΑ.ΝΑ που διατύπωνε ρητά προς τη Διοίκηση του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» να μην προχωρήσει στην ανανέωση της σύμβασης του επιστημονικά υπεύθυνου, η οποία έληξε στις 31.12.2020, μέχρι την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας. Παρά ταύτα, αναγκάσθηκα να υπογράψω την ανανέωση της σύμβασης του μετά την οριακή κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ., εν μέσω πιέσεων, απειλών και ύβρεων, από τους κατά τα άλλα… «άρχοντες του τόπου».

Παράλληλα, κατέθεσα τις επιφυλάξεις μου και την άρνησή μου που είχαν σοβαρά ερείσματα όπως τα έγγραφα του Ο.ΚΑ.ΝΑ που με σαφή τρόπο προέτρεπαν να μην υπογραφεί καμία σύμβαση και την προσφυγή του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και των μελών του πρώην Δ.Σ. στη Δικαιοσύνη, που έθεταν τον επιστημονικά υπεύθυνο σε θέση ελεγχόμενου για αδικήματα.

Δε θα μπορούσα να αγνοήσω την εν εξελίξει δικαστική έρευνα εκθέτοντας σοβαρά τη «Σχεδία» και τη φήμη της σε μια ενδεχόμενη καταδικαστική απόφαση του επιστημονικά υπεύθυνου. Τέτοια συμπεριφορά που να διακινδυνεύει την αξιοπιστία της «Σχεδίας» και να καταστρατηγεί τις αρχές και το καταστατικό της καθώς και των δεσμευτικών υποχρεώσεών της απέναντι στον Ο.ΚΑ.ΝΑ. δεν επέδειξα ποτέ στην επί 26 έτη θητεία μου.

Σιγή Ιχθύος

Μέχρι που η κρίση της «Σχεδίας» διατηρούνταν στην αφάνεια η επίθεση και οι παρεμβάσεις μαινόταν αμείωτες. Όταν ξαφνικά αναδύθηκε στη δημοσιότητα, κυρίως λόγω της εισαγγελικής έρευνας, κάθε παρέμβαση διακόπηκε και επικράτησε σιγή ασυρμάτου, επιβλήθηκε σιγή ιχθύος. Σώπασαν κάποιοι φορείς, σώπασαν και τα νέα μέλη του Δ.Σ. της «Σχεδίας». Κανείς παράγοντας της εξουσίας δεν έβγαλε ούτε άχνα. Ο Δήμαρχος από θέση ανάγκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψέλλισε δύο λόγια χωρίς ουσία με σκοπό να κλείσει το θέμα άρον άρον. Για την ταμπακιέρα τίποτα δεν ανέφερε.

«Σχεδία» και κοινωνία

Καταλήγοντας παρακινώ όσους έχουν ενδιαφέρον να εντρυφήσουν στο θέμα διότι οι αποκαλύψεις για τη δράση και το ύφος της εξουσίας θα τους εκπλήξουν. Η ιστορία θα τους αποζημιώσει. Τα έγγραφα που έχουν κοινοποιηθεί  μεταξύ της «Σχεδίας», των Προέδρων των εταίρων και του Ο.ΚΑ.ΝΑ. καθώς και οι παραιτήσεις των μελών του προηγούμενου Δ.Σ. δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. 

Τα πρακτικά δε των συνεδριάσεων των Δ.Σ. και των Γενικών συνελεύσεων είναι άκρως αποκαλυπτικά. Όλα βέβαια είναι διαθέσιμα στη Δικαιοσύνη και την Κοινωνία.

Ακόμα τα κρίσιμα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα από τους «πρωταγωνιστές της ιστορίας» οι οποίοι σιωπούν επιδεικτικά.

Η κοινωνία περιμένει…»

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back