Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

«Στροφή» στα μαζικά τεστ και αγορά πατεντών

Εικόνα του άρθρου «Στροφή» στα μαζικά τεστ και αγορά πατεντών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2020, 15:34
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει την πρόταση του καθηγητή (και εκπρόσωπου της κυβέρνησης στο εξωτερικό, σε θέματα πανδημίας) Ηλία Μόσιαλου για να αποκτήσει η ΕΕ τις πατέντες για τεστ ταχείας ανίχνευσης και εμβολίων για τον κοροναϊό.

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει μεταξύ άλλων ότι με τον παραπάνω τρόπο, προωθείται η ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορoναϊού.

Ο κ. Μόσιαλος έχει επισημάνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν «υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους». Αυτό στην πράξη σημαίνει και αρκετές εμπλοκές στο χώρο του φαρμάκου. Ο κ. Μόσιαλος το παρατηρεί με… πλάγιο τρόπο, λέγοντας ότι έτσι, «θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κοροναϊό είναι επειγόντως αναγκαία».

Υποστηρίζει ότι, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία της Ευρώπης, γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή. «Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ' αυτόν τον τρόπο σε ‘δημόσια αγαθά’, τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω» καταλήγει ο καθηγητής.

Ένας σχετικός αντίλογος έχει αναπτυχθεί, ζητώντας είτε τη διανομή των πατεντών, είτε την ελεύθερη διακίνηση.

Ο κ,. Μητσοτάκης αναφέρει ότι « τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις».

Συμπληρώνει ότι «ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος». Βέβαια, προσθέτει και πάλι το εταιρικό κέρδος στην πρόταση, λέγοντας ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back