Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στόχος οι λιγότερο τουριστικές Περιφέρειες

Εικόνα του άρθρου Στόχος οι λιγότερο τουριστικές Περιφέρειες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2019, 10:02
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα τουριστική χρονιά αναμένεται να εξελιχθεί το 2019 για την Ελλάδα, που τα τελευταία 4 χρόνια «σπάει» το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε επίπεδο αφίξεων τουριστών και εισπράξεων. Μπορεί οι αριθμοί των αφίξεων να γίνονται σημείο αναφοράς για τους στόχους που κάθε φορά τίθενται, τα έσοδα όμως είναι αυτά που αφήνουν το αποτύπωμα τους στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις κατ’ επέκταση.

Περιγράφοντας τις προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού για τη νέα περίοδο η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά δήλωσε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Κεντρικός μας στόχος είναι να διατηρήσουμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για πέμπτη συνεχή χρονιά, και το 2019. Είναι η χρονιά που θέτουμε σε εφαρμογή το νέο αναπτυξιακό μας σχέδιο για τον τουρισμό που καταρτίσαμε και έχει συμπεριληφθεί στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Πετύχαμε τουριστική δραστηριότητα 365 ημέρες τον χρόνο σε ώριμους προορισμούς, και επιδιώκουμε να την επεκτείνουμε σε λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, ενθαρρύνοντας νέες επενδύσεις».

Για το 2019, τονίζει ότι «στρατηγική μας προτεραιότητα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η εφαρμογή της καινοτομίας στον ελληνικό τουρισμό» και η «συνολική αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, με ένα νέο ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή και επιλύει οριστικά όλες τις παθογένειες και τις ελλείψεις που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, σε πρόσφατη συνέντευξη τόνισε ότι «το μεγάλο στοίχημα και συνάμα πρόκληση για την τουριστική βιομηχανία, είναι η διαχείριση των ελληνικών τουριστικών προορισμών, απόρροια των αυξημένων τουριστικών ροών που δέχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 30 εκατομμύρια ξένων επισκεπτών που φιλοξένησε η Ελλάδα, το 80% αυτών κατευθύνονται σε 5 από τις 13 περιφέρειες της χώρας», συμπληρώνοντας ότι «εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση: πώς και οι υπόλοιπες περιφέρειες θα έχουν μέρισμα σε αυτή την υφιστάμενη τουριστική κίνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος επεσήμανε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το 2019 αναμένεται να είναι χρονιά-ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια σταθερής ανόδου και έχουμε μπροστά μας αφενός το Brexit και αφετέρου τις αγορές της Αιγύπτου και της Τουρκίας που μπαίνουν ξανά δυναμικά στον ανταγωνισμό. «Συνεχίζουμε να επιμένουμε στα βασικά ζητήματα για την ανταγωνιστικότητα, εκ των οποίων τα δύο πιο σημαντικά είναι η μείωση του ΦΠΑ και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών».

 

Με το βλέμμα στραμμένο στο 2019 και οι εν Ελλάδι τουριστικοί πράκτορες (FedHatta) τονίζουν ότι το υπ’ αριθμόν ένα συστατικό, για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού είναι η εξωστρέφεια και οι συνέργειες. «Το 2018 μετρήσαμε τις δυνατότητες του ελληνικού τουρισμού με αριθμούς, όπως κάθε χρόνο – με τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα μας, τις αφίξεις κ.λπ. Οι μετρήσεις αυτές, αν και αναγκαίες να γίνονται κάθε χρόνο, δεν είναι παρά η μία όψη του νομίσματος, και θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να μελετηθεί σοβαρά και η άλλη όψη: Η σταθερή στρατηγική για τον τουρισμό μας, που θα του δώσει την ισχύ και θέση που του αξίζει, στην ελληνική πραγματικότητα».

 

(Πηγή: ΑΠΕ)




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back