Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στον Λύγγο δεν θέλουν μονάδα βιορευστών

Εικόνα του άρθρου Στον Λύγγο δεν θέλουν μονάδα βιορευστών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2020, 23:04
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Επιτροπή Αγώνα Λύγγου στον Δήμο Ζίτσας, έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό εκστρατεία κατά της εγκατάστασης μονάδων βιορευστών στην περιοχή.

Στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα παραθέτει την αρνητική απόφαση, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, μαζί με τους κατοίκους όμορων κοινοτήτων (Γραμμένο, Πολύλοφος, Βαγενήτι, Κωστάνιανη, Ασβεστοχώρι, Κοσμηρά), οι οποίες προέκυψαν από γενικές συνελεύσεις των κατοίκων.

Η επιτροπή αναφέρει ότι οι πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιούν οι μονάδες αυτές θα προέρχονται κύρια από χώρες του εξωτερικού και ότι «η μεταφορά τη πρώτης ύλης από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά αναιρεί τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα αυτών των πηγών ενέργειας και τον ίδιο τον στόχο για τον οποίο θεσπίστηκαν».

Συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό κριτήριο για το ποιος επιβλέπει την πυκνότητα εγκατάστασης των μονάδων, και «δεν υπάρχει συνολική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που να θέτει όρια στον αριθμό αυτών των εγκαταστάσεων σε μία συγκεκριμένη περιοχή».

Επικαλούνται δικούς τους, «πρόχειρους υπολογισμούς» λέγοντας ότι στην περιοχή «πρόκειται να δημιουργηθούν περί τις δέκα τέτοιες μονάδες».

Προσθέτουν ακόμα ότι «η λειτουργία τους σύμφωνα με το πρότυπα και τους περιορισμούς της ΑΕΠΟ απαιτεί συνεχή ανθρώπινη εξειδικευμένη επίβλεψη και υπό της πίεση της μεγιστοποίησης του κέρδους οι μεν επενδυτές το αποφεύγουν οι δε Υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους» και διατυπώνουν το φόβο ότι «η δημιουργία τους θα καταστρέψει το φυσικό κάλλος και την παρθένα φύση της περιοχής. Θα βλάψει ανεπανόρθωτα το οικοσύστημα και την ήπια ανάπτυξη, που οι νέοι άνθρωποι με κόπο κατόρθωσαν να δημιουργήσουν και αυτή άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς».

Καταλήγουν τονίζοντας ότι «θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμά μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης των μονάδων βιορευστών στην περιοχή μας».

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες ανακοινώσεις από την επιτροπή

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back