Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα εργοστάσιο, 105.000 τόνοι σκουπίδια και μία ΣΔΙΤ

Εικόνα του άρθρου Ένα εργοστάσιο, 105.000 τόνοι σκουπίδια και μία ΣΔΙΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2018, 21:06
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές του 2019, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων Ηπείρου στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία (η δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο). Ένα έργο που υλοποιείται με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και που έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, είναι και ένα έργο που εκτελείται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς. Η σύμβαση της εταιρίας «Αειφορική Ηπείρου», μέλους του ομίλου «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», υπογράφηκε πέρσι τον Ιούλιο, και στις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής της μονάδας.

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του υφυπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, αλλά και του ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Νίκου Μαντζούφα, στο εργοτάξιο της μονάδας. Και οι δύο προσπαθούν να αναδείξουν τη σημασία των ΣΔΙΤ στην υλοποίηση σημαντικών υποδομών στη χώρα. Το παράδειγμα δε της Ηπείρου τούς βοηθά ιδιαίτερα. Ο κ. Πιτσιόρλας μίλησε για μια «υποδειγματική» υλοποίηση του έργου, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ για άλλη μια φορά στάθηκε στην πολύ καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Τον υφυπουργό Οικονομίας συνόδευαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, με τον πρώτο να κάνει λόγο για «ένα μικρό θαύμα», να επισημαίνει τη χρήση υψηλής τεχνολογίας στο υπό κατασκευή εργοστάσιο και να υπογραμμίζει ότι η μονάδα αυτή θα είναι «το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής βιοαερίου από στερεά απόβλητα στην Ελλάδα».

Με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Πιτσιόρλα, η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» προχώρησε και σε μια παρουσίαση της προόδου των εργασιών, του τρόπου λειτουργίας της μονάδας αλλά και των προσδοκιών της, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στη σύμβαση την οποία έχει υπογράψει με την Περιφέρεια Ηπείρου. Την παρουσίαση του έργου ΣΔΙΤ ανέλαβαν ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Γιώργος Αγραφιώτης, ο διευθυντής του εργοταξίου Κώστας Μπάκας, ο διευθυντής του εργοστασίου Αριστοτέλης Φραντζής και ο μηχανικός Διομήδης Καμούτσης.


Η ΜΟΝΑΔΑ

Καταρχήν, το ύψος της όλης επένδυσης ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ, με τα 20 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ (τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικοί πόροι και δάνειο). Με την ολοκλήρωση της κατασκευής, η «Αειφορική Ηπείρου» θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας για 25 χρόνια. Η μονάδα θα είναι μέγιστης δυναμικότητας 105.000 τόνων/έτος και θα επεξεργάζεται σύμμεικτα απόβλητα (όλα όσα δηλαδή περιέχονται στον κοινό πράσινο κάδο απορριμμάτων). Περιλαμβάνει δε μια  μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και μια  μονάδα βιολογικής επεξεργασίας. Στην πρώτη μονάδα, θα ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά, σιδηρούχα υλικά) μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, με την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα να είναι το ζητούμενο. Στη δεύτερη μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο κλειστούς αντιδραστήρες, θα γίνει η παραγωγή βιαερίου (ισχύος 1,5 MW) μέσω αναερόβιας επεξεργασίας ενώ θα ακολουθεί  η αερόβια επεξεργασία του χωνεμένου υλικού για την παραγωγή κομπόστ. Μέρος του κομπόστ που θα παραχθεί, θα διατεθεί, σύμφωνα με την εταιρία, δωρεάν σε Δήμους κι άλλους φορείς για την αποκατάσταση λατομείων ως υλικό επικάλυψης. Το κομπόστ υψηλής ποιότητας θα διατίθεται στην αγορά προς πώληση.

Στην όλη υποδομή, υπάρχει και ένας σταθμός μεταφόρτωσης υπολειμμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ποσοστό το 39% της συνολικής ποσότητας των σύμμεικτων αποβλήτων που θα εισέρχονται στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Τα υπολείμματα θα τα παίρνουν στη συνέχεια οι Δήμοι με κοντέινερ για να τα μεταφέρουν στους ΧΥΤΥ.

Σημειωτέον ότι, βάσει των στοιχείων, η Ήπειρος παράγει 145.000 τόνους ανά έτος, με τα ποσοστά ανακύκλωσης να είναι πολύ μικρά.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Για το ζήτημα του τέλους εισόδου (gate fee), αυτό έχει οριστεί στα 42,58 ευρώ ανά τόνο μέχρι τους 80.000 τόνους. Από τους 80.000 έως τους 105.000 τόνους το τέλος εισόδου είναι μικρότερο. Μεσοσταθμικά, φτάνει στα 39,54 ευρώ. Η σύμβαση μεταξύ της ΤΕΡΝΑ και της Περιφέρειας Ηπείρου αφορά μόνο τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων. Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων στη μονάδα όπως και της μεταφοράς από τη μονάδα στους ΧΥΤΥ είναι υπόθεση των Δήμων. Αυτό, βάσει εκτίμησης της Περιφέρειας Ηπείρου, θα φτάνει συνολικά στα 20 ευρώ. Κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ζήτησε να μη μεταφερθεί μεγάλο οικονομικό βάρος στους πολίτες (μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών).

ΤΑ ΕΣΟΔΑ  

Η εταιρία θα έχει έσοδα όχι μόνο από το gate fee αλλά και από τα δευτερογενή προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία των απορριμμάτων, όπως τα ανακυκλώσιμα και το βιοαέριο. Σύμφωνα με τη σύμβαση, εφόσον προκύψουν έσοδα από τα δευτερογενή προϊόντα πάνω από το χρηματοοικονομικό μοντέλο που έχει ορίσει η εταιρία, τότε το 50% αυτών θα αποδίδεται στην Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάπτυξη περιβαλλοντικών δράσεων.

Κατά την επίσκεψη του κ. Πιτσιόρλα στο εργοτάξιο, το παρών έδωσαν και άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, όπως ο Γιώργος Ζάψας και ο Μάκης Χατζηεφραιμίδης, αλλά και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back