Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας (live)

Εικόνα του άρθρου Στον Λευκό Οίκο ο Αλέξης Τσίπρας (live)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2017, 22:00
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραπ υποδέχεται τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο.

Στην ατζέντα τα ζητήματα της οικονομίας, της ασφάλειας και της ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και τα εθνικά θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας.


Ειδικότερα στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν τα θέματα:

  • της οικονομίας: με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβαση της στις αγορές.
  • της ασφάλειας: δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.
  • των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργή συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. [τριμερείς (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα – Σερβία – Βουλγαρία – Ρουμανία) διασκέψεις].
  • της ενέργειας: δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό, αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Πηγή: ΕΡΤ


Ο Ντόναλντ Τραμ υποδέχθηκε στις 7 μ.μ. ακριβώς τον Αλέξη Τσίπρα κάνοντας λόγο για «επιπλέον τρόπους να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα εμάς», ενώ επεσήμανε πως η Ελλάδα πέρασε πολλά, αλλά έκανε και πολλά για να επιστρέψει και θα επιστρέψει. Μίλησε για αναβάθμιση του στόλου και μαχητικών F-16 και τόνισε πως λεπτομέρειες θα συζητηθούν κατά το γεύμα εργασίας.


ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την στήριξή τους στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών μετά τις συνομιλίες που είχαν στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ είπε πως είχε μία εξαιρετικά εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, για ότι η Ελλάδα υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ και έκανε λόγο για πιθανή συμφωνία αναβάθμισης των «F-16» αξίας 2,4 δισ. δολαρίων, που θα φέρει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και θα ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες. Αναφέρθηκε στις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας καθώς και στην «εξαιρετικά δυναμική Ομογένεια, που προσφέρει πάρα πολλά και στις δύο χώρες».

Επεσήμανε πως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο καλύτερο επίπεδο ίσως που έχουν υπάρξει μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την κοινή μάχη κατά του φασισμού. Αναγνώρισε μάλιστα «σημαντική στήριξη» της Αμερικής στις δύσκολες στιγμές για την έξοδο από την κρίση.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια, αλλά θα έλεγα ότι έχουν σημασία και σε διεθνές επίπεδο.

  • Εξέρχεται από την κρίση σημειώνοντας σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το οικονομικό μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτή.
  • Είναι πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας σε μία από τις πιο ασταθείς περιοχές στον πλανήτη. Αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, εκπληρώνει τις αμυντικές τις υποχρεώσεις και συνεργάζεται με την Αμερική, ενώ διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία, παρόλες τις προκλήσεις, γνωρίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της.
  • Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη στον τομέα ναυτιλίας και του τουρισμού καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφοράς και ενέργειας. Μίλησε για τους αγωγούς TAP, Εastmed, αλλά και την προοπτική  εισαγωγής σχιστολιθικού αερίου από τις ΗΠΑ.

Μίλησε για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, που θα φέρει νέα προοπτική σε όλη την περιοχή και επεσήμανε ότι η «επικίνδυνη παρεμβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί» καθώς «υπονομεύει καθημερινά τις σχέσεις δυο νατοϊκών συμμάχων σε μία ευαίσθητη περιοχή». Τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και της παραμονής της στο ΝΑΤΟ, με τον όρο ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε, ότι «αποφασίσαμε με τον κ. Τραμπ και τη δημιουργία μιας μόνιμης ομάδας συνεργασίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία και σε όλους τους τομείς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back