ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πράσινο Σημείο» με 900.000 ευρώ

Εικόνα του άρθρου «Πράσινο Σημείο» με 900.000 ευρώ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2019, 17:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον φάκελο για την  ένταξη του «Πράσινου Σημείου» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» θα υποβάλλει ο Δήμος Ιωαννιτών μετά την απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στη χτεσινή του συνεδρίαση. Η πρόταση του έργου έχει προϋπολογισμό 910.000 ευρώ.

Το «Πράσινο Σημείο» αποτελεί μια βασική υποδομή για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε αυτό, θα πηγαίνουν ανακυκλώσιμα υλικά κάθε είδους, σε ξεχωριστά «ρεύματα», όπως και υλικά προς επαναχρησιμοποίηση. Σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής του πολίτη. Τα υλικά θα προσκομίζονται από τους πολίτες με δικά τους μεταφορικά μέσα και θα αποθηκεύονται προσωρινά πριν οδηγηθούν σε συλλογικά συστήματα συλλογικής διαχείρισης αποβλήτων.

Η υποδομή θα κατασκευαστεί κοντά στην οδό Νιάρχου.

Για την όλη υπόθεση, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη έχει πολλά να πει, καθώς ως αντιπεριφερειάρχης είχε ασχοληθεί πολύ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η παράδοση των μελετών για τα «Πράσινα Σημεία» από την Περιφέρεια Ηπείρου στους Δήμους είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018, ενώ η ίδια είχε ενημερώσει εγγράφως για το επικείμενο «άνοιγμα» της σχετικής πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ. Κάτι που έγινε τον Νοέμβριο του 2018. Σε αυτό το σημείο στηλιτεύει το γεγονός ότι χρειάστηκαν 13 μήνες για να εγκριθεί η υποβολή της πρότασης της κατασκευής του «Πράσινου Σημείου» στο ΕΣΠΑ. Στην ίδια ανακοίνωση, η κ. Καλογιάννη εξηγεί ότι η παράταξη υπερψήφισε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με την ευχή «ο φάκελος να είναι πλήρως ολοκληρωμένος με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (π.χ. χρηματοοικονομική ανάλυση για τον υπολογισμό των καθαρών εσόδων»).

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος του «Πράσινο Σημείου», αυτό εκτιμάται γύρω στα 80.000 ευρώ ετησίως. Το προσωπικό που θα απαιτηθεί, δεν ξεπερνά τα τρία άτομα –ένας υπάλληλος-υπεύθυνος του χώρου και δύο υπάλληλοι γενικών καθηκόντων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back