Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στον «αστερισμό» των μέτρων και των 4.382 κρουσμάτων…

Εικόνα του άρθρου Στον «αστερισμό» των μέτρων και των 4.382 κρουσμάτων…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2022, 10:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνεδριάζει η βασική από τις γνωμοδοτικές επιτροπές σήμερα, προκειμένου να προτείνει στην κυβέρνηση –η οποία παίρνει την τελική απόφαση- για την παράταση, αλλαγή ή και όχι, των περιοριστικών μέτρων.

Ενώ διανύουμε ένα ιδιότυπο «λοκντάουν» που αφορά κυρίως πάλι την εστίαση, η επιτροπή αναμένεται να κρίνει αν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επιτρέψουν να αρθούν κάποιοι περιορισμοί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα Ιωάννινα πέρασαν μια δύσκολη γενικά εβδομάδα, με 4.382 κρούσματα από Τρίτη σε Τρίτη, σπάζοντας όλα τα πιθανά ρεκόρ των δύο χρόνων πανδημίας.

Στο ίδιο διάστημα έγιναν 8.513 δόσεις εμβολίου. Η κάλυψη στο νομό Ιωαννίνων είναι στο 65,86% σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση και στο 64,84% σε ό,τι αφορά την ενισχυτική δόση.

Το επίδικο είναι βασικά η μουσική, αν θα επανέλθει ή όχι και αν θα αυξηθεί η χωρητικότητα στα γήπεδα. Αμφότερα τα μέτρα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις για τη σκοπιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους. Σχετικά με τη μουσική, εξετάζεται αν θα επανέλθει, αλλά με δεδομένο το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και με τα γήπεδα, αν θα αυξηθεί κατά 10% η επιτρεπόμενη χωρητικότητα.

Η κυβέρνηση πάντως ανέκοψε τη συζήτηση για άρση μέτρων, ο μεν κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι θα συζητηθούν «σημειακές αλλαγές», ο δε υπουργός Υγείας ότι θα συζητηθεί το ζήτημα της μουσικής.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο η κυβερνητική επικοινωνιακή πολιτική εκτίθεται, είναι τα κρούσματα στα σχολεία. Τις διαρροές του Υπουργείου Παιδείας για τα καθημερινά κρούσματα που «ανακόπτονται» από τη διάχυση, επιχείρημα που υιοθέτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προσπάθησε να διασκευάσει η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας λέγοντας ότι όσοι βγήκαν θετικοί τη δεύτερη μέρα λειτουργίας των σχολείων και αρνητικοί την πρώτη, «σημαίνει ότι το ιικό τους φορτίο ήταν περιορισμένο και δεν μετέδωσαν τον ιό»…

Ο δε εμβολιασμός προχωράει κυρίως με τρίτες δόσεις. Πλέον, η έννοια του «ολοκληρωμένου εμβολιασμού» δεν υφίσταται, όπως τουλάχιστον μέχρι πρότινος, καθώς τα πιστοποιητικά δεν θα ισχύουν στους 7 μήνες, αν δεν γίνεται 3η δόση.

Η πορεία των δύο βασικών δόσεων βρίσκεται στο 66,68% της κάλυψης πανελλαδικά, ενώ το 56,7% έχει κάνει και ενισχυτική δόση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back