Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το στοίχημα του Μαυρολάγκαδου

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα του Μαυρολάγκαδου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2021, 23:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «Μαυρολάγκαδο» στα Τζουμέρκα προβάλλεται τον τελευταίο καιρό από την Περιφέρεια Ηπείρου ως ένα από τα τρία «εμβληματικά» έργα της (τα άλλα δύο είναι η αποσυναρμολόγηση του κλειστού ξιφασκίας και το περίφημο κέντρο έρευνας και τεχνολογίας).

Σήμερα, η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε ότι ο δρόμος από Ιωάννινα προς Τζουμέρκα, στη θέση «Μαυρολάγκαδο», δόθηκε στην κυκλοφορία –με την υποσημείωση ότι «η διέλευση των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή καθώς υπολείπονται ορισμένες ακόμη συμπληρωματικές εργασίες». Tην ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στο facebook, αναφέρει: «Θα περάσουμε για τις γιορτές. Σιγά σιγά το σημείο δαμάζεται. Ευχαριστώ τους χειριστές και όλους εσάς για την υπομονή. Άλλωστε όλοι ξέρουμε ότι δεν ήταν εύκολο. Τελικά όλα γίνονται»…

«Σιγά σιγά το σημείο δαμάζεται»… Πότε ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια αποκατάστασης ενός από τα πιο προβληματικά σημεία, εδώ και δεκαετίες, του οδικού δικτύου των Ιωαννίνων (μια προσπάθεια που συνοδεύεται από εντυπωσιακές, ομολογουμένως, φωτογραφίες στο fb του κ. Καχριμάνη); Πριν από έναν χρόνο με τη συνήθη –για την περιφερειακή αρχή Ηπείρου- διαδικασία της διαπραγμάτευσης λόγω «κατεπείγουσας ανάγκης». 

Τον Ιανουάριο υπογράφηκε η σύμβαση έργου με τίτλο «Άμεση αποκατάσταση βατότητας από καταπτώσεις-διαβρώσεις-κατολισθήσεις στην περιοχή Μαυρολάγκαδο), με κόστος 105.000 ευρώ (ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 140.000 ευρώ) και με προθεσμία ολοκλήρωσης τεσσάρων μηνών. Ωστόσο, το έργο, αν και κατεπείγον, δεν ξεκίνησε.

Κι αυτό επειδή ήρθαν οι βροχοπτώσεις, από τις οποίες «διαπιστώθηκε ότι σε μήκος 70 μέτρων το κατάστρωμα της οδού κινδύνευε με πλήρη κατάρρευση με αποτέλεσμα η επανασύνδεσή της να καθίσταται πάρα πολύ δύσκολη, τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά». Αυτό αναφέρει ο ίδιος ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης σε απάντηση που είχε δώσει τον Νοέμβριο σε ερώτηση την οποία είχε καταθέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας. Από την απάντηση αυτή προκύπτει ότι το έργο είχε ανατεθεί βάσει μιας τεχνικής έκθεσης των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων…

Χάρη στις βροχοπτώσεις… της περιόδου εκείνης και των διαπιστώσεων, η Τεχνική Υπηρεσία αποφάσισε να προχωρήσει σε περαιτέρω παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα με νέες εκσκαφές και δημιουργία αναβαθμών. Τον Μάιο, λοιπόν, εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου μια νέα δαπάνη ύψους 24.000 ευρώ για τον «καθαρισμό των πρανών και τη διαμόρφωση αναβαθμών στη θέση Μαυρολάγκαδο». Και οι απευθείας αναθέσεις συνεχίστηκαν.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ήρθαν άλλες δύο απευθείας αναθέσεις (με έκπτωση 1% ή 2%) από 24.000 ευρώ η καθεμία, για «αποκατάσταση επαρχιακής οδού μετά από βροχοπτώσεις» και για «άμεση άρση καταπτώσεων» αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και στις οποίες ονοματίζεται η θέση «Μαυρολάγκαδο».

Ο κ. Ζάψας, στην ερώτηση που κατέθεσε  στο Περιφεριακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο, υποστήριζε ότι θα έπρεπε να γίνει καταρχάς μια ολοκληρωμένη εδαφολογική μελέτη στην περιοχή παρέμβασης όπως και να ακολουθήσει η δημοπράτηση ενός έργου-«σκούπα».

Στα περί αναγκαιότητας για εδαφολογική μελέτη, ο κ. Καχριμάνης παρέπεμψε στην «άμεση εικόνα της εδαφολογίας του εδάφους από την τομή των 70 μέτρων» που προέκυψε μετά τις βροχοπτώσεις και τις επιπτώσεις στο κατάστρωμα της οδού –ακολούθως δηλαδή της ανάθεσης του έργου των 105.000 ευρώ. Από την τομή αυτή «υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία διαθέσιμα και δεν απαιτείται πρόσθετη εδαφολογική μελέτη» ήταν η απάντηση.

Με τα «απαραίτητα στοιχεία διαθέσιμα» λοιπόν η αποκατάσταση του ιδιαίτερα προβληματικού σημείου, στο οποίο η Περιφέρεια Ηπείρου έχει διαθέσει στο παρελθόν και άλλα κονδύλια στο πλαίσιο πιο τυπικών και συνηθισμένων παρεμβάσεων, βρίσκεται σε εξέλιξη με τα μηχανήματα να δουλεύουν σχεδόν ασταμάτητα από το καλοκαίρι. Η παρέμβαση που, όπως φαίνεται, είναι πολύ μεγάλη αυτή τη φορά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back