ΕΛΛΑΔΑ

Το στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Εικόνα του άρθρου Το στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/04/2018, 00:15
ΕΛΛΑΔΑ

Το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο παρουσίασαν οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Όπως τονίστηκε, το συγκεκριμένο Σύστημα αποτελεί έργο-σταθμό για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη χώρα. Θα εγκατασταθεί σε υποδομή εθνικού cloud και προβλέπει την παροχή 150.000 ψηφιακών υπογραφών με στόχο τη σταδιακή κάλυψη όλων των δικαιούχων υπαλλήλων.

Η ετήσια εξοικονόμηση (ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Συστήματος) θα φτάσει για το Δημόσιο στα 380 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 22,5 εκατ. ευρώ (θα καλυφθεί από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων).

Στα δομικά στοιχεία του έργου περιλαμβάνονται: Ένας κεντρικός κόμβος διακίνησης εγγράφων με παροχή αποδεικτικών παράδοσης, πρωτόκολλα επικοινωνίας για τη διασύνδεση τοπικών Συστημάτων Ηλεκτρονικής Ανταλλαγής Εγγράφων, τήρηση ιστορικού των εγγράφων σε κρυπτογραφημένη μορφή, δυνατότητα ιχνηλασιμότητας και λειτουργική αρχειοθέτηση όλων των εγγράφων του Δημοσίου και εκπαίδευση χρηστών, διαχειριστών και χειριστών του συστήματος. 

Ο Νίκος Παππάς μίλησε για ένα έργο το οποίο μπορεί να γίνει υποστηρικτικό προς τον πολίτη με πολλαπλά οφέλη και δημοκρατικές διαδικασίες, ανακοινώνοντας ότι  το υπουργείο ΨΗΠΤΕ ήδη χρησιμοποιεί τις ψηφιακές υπηρεσίες (ψηφιακή υπογραφή) έχοντας μειώσει χρόνους και κόστος. 

Επίσης ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα έχουν πλέον τα υπουργεία για μια πλήρη και καθαρή εικόνα για τη διακίνηση εγγράφων με διαφάνεια, με σύντομες διαδικασίες διεκπεραίωσης και κυρίως με τη λέξη κλειδί, τη «διαλειτουργικότητα» μεταξύ των φορέων.

Από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε ότι σήμερα ολοκληρώθηκε ένας κύκλος σχεδιασμού και ότι μπορούμε να «τρέξουμε» ένα έργο το οποίο θα αλλάξει πλήρως την καθημερινότητα των πολιτών, αναβαθμίζοντας την καθημερινή τους επαφή με το Δημόσιο αλλά και την εικόνα της χώρας στο διεθνές ψηφιακό περιβάλλον. 

Η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε ότι όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη γραφειοκρατία και τη δυσλειτουργικότητα του ελληνικού Δημοσίου και ήρθε η ώρα όλα αυτά να τα αφήσουμε πίσω και να αναπτύξουμε υψηλές ταχύτητες. Μίλησε για ένα έργο-τομή που αντανακλά πλήρως την αποφασιστικότητα αυτής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στέρεες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος και την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back