Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στο σύμπαν της σχετικότητας είμαστε μεταξύ 501ης και 600ης θέσης

Εικόνα του άρθρου Στο σύμπαν της σχετικότητας είμαστε μεταξύ 501ης και 600ης θέσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2017, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάπου μεταξύ 501ης και 600ης θέσης κατατάσσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η λίστα Times Higher Education, που μερικώς εσφαλμένα αναφέρεται ως «αξιολόγηση της αγγλικής εφημερίδας Times», καθότι πρόκειται για ένα περιοδικό που ιδρύθηκε το 1971 ως συνεργάτης των Times. Επανεκδόθηκε το 2008 και πλέον από τους Times έχει μείνει κυρίως το… όνομα, μιας και αποτελεί εταιρία του TES Global, που ανήκει στην «αυτοκρατορία Μέρντοχ», όπως άλλωστε και οι Times.

Στα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι: μεταξύ 501ης και 600 θέσης, στην ίδια κατηγορία με άλλα τρία ελληνικά ιδρύματα (πρώτο το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις θέσεις 351-400), με παρόμοιους αριθμούς με πέρυσι. Η λίστα χρησιμοποιεί ποσοτικά κυρίως χαρακτηριστικά, πράγμα που την κάνει, όπως και όλες τις υπόλοιπες ακαδημαϊκές λίστες, εξόχως σχετική και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστη. Ωστόσο, σε επίπεδο δημοφιλίας, η λίστα του THE έχει κερδίσει αρκετό έδαφος σε σχέση με ανταγωνιστές της τα τελευταία χρόνια.

O πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Καψάλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάταξη, λέγοντας σε δηλώσεις του: «Τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση ανάμεσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τη νέα διεθνή κατάταξη της βρετανικής εφημερίδας The Times (Times Higher Education World University Rankings 2018), ενός από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Στην ίδια θέση κατετάγησαν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Η μόνη ίσως πραγματικά ενδιαφέρουσα και όχι απλά ποσοτική διάσταση, είναι ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει καλό «βαθμό» citations, των αναφορών δηλαδή σε επιστημονικά και ερευνητικά του συγγράμματα, που το κατατάσσει δεύτερο σε επίπεδο χώρας. «Ιδιαίτερα θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναφορά του συστήματος αξιολόγησης στην ποιότητα του ερευνητικού έργου με βάση τον δείκτη των αναφορών στο δημοσιευμένο έργο που παράγουμε ως ίδρυμα (citations) σύμφωνα με την οποία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καταλαμβάνει την πρώτη θέση από τα τέσσερα ελληνικά Ιδρύματα που έχουν καταταγεί στη δεύτερη αξιολογική σειρά» είπε ο κ. Καψάλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back