ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου με… οδηγό

Εικόνα του άρθρου Στο γεωπάρκο Βίκου-Αώου με… οδηγό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/03/2018, 23:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη βούλησή του να στηρίξει με κάθε τρόπο το «γεωπάρκο Βίκου-Αώου» (www.vikosaoosgeopark.com­­), το οποίο αποτελεί ένα από τα 125 παγκόσμια γεωπάρκα της Unesco, εξέφρασε σήμερα, για άλλη μια φορά, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. 

Η δήλωσή του αυτή έγινε με αφορμή την έκδοση ενός οδηγού επισκέπτη για το γεωπάρκο από την «Ήπειρος Α.Ε.».  Στην Ελλάδα υπάρχουν άλλα τέσσερα γεωπάρκα που βρίσκονται υπό την αιγίδα της Unescoς: στη Λέσβο, στον Ψηλορείτη Κρήτης, στη Σητεία, στον Χελμό-Βουραϊκό της Πελοποννήσου. Οι φορείς διαβλέπουν στα γεωπάρκα τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως τόποι βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και παράλληλα ως πεδία εκπαιδευτικής δράσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. 

Το γεωπάρκο Βίκου-Αώου, με τη χαράδρα του Βίκου να αποτελεί το επίκεντρο, αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της γεωλογικής ιστορίας του πλανήτη. Στον οδηγό επισκέπτη, που εξέδωσε η αναπτυξιακή εταιρία «Ήπειρος», υπάρχουν πληροφορίες για το Ζαγόρι και την Κόνιτσα, την αρχιτεκτονική της περιοχής,τα γεφύρια, τη βιοποικιλότητα, τη γεωλογική εξέλιξη, τα καρστικά συστήματα, ταπετρώματα, τις πηγές, τα ποτάμια, τα φαράγγια, τα βάραθρα, τις βραχοσκεπές, τις υπο-αλπικές λίμνες στον Σμόλικα και στην Τύμφη. Ο οδηγός προτείνει στον επισκέπτη και κάποιες γεωδιαδρομές, όπως Μονοδέντρι-Βίκος ή Γέφυρα Κλειδωνιάς-Γέφυρα Παπίγκου.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back