Για «μαύρη ημέρα στη Δημοκρατία» και «πλήγμα στη Δικαιοσύνη» κάνουν λόγο τα πολιτικά κόμματα (πλην ΝΔ) για την απόφαση του Αρείου Πάγου να θέσει στο αρχείο τη δικογραφία για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων για το κομμάτι που αφορά στην ΕΥΠ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, καθώς δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο που να συνδέει το κακόβουλο λογισμικό Predator με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Αντίθετα κατά την κρίση των ανώτατων εισαγγελέων προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για πραγματικούς ιδιοκτήτες εταιρειών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ενεπλάκησαν στην υπόθεση για το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου επικοινωνιών, το οποίο όμως κατά τον χρόνο τέλεσης της αξιόποινης πράξης ήταν πλημμέλημα. Ως εκ τούτου ισχύει η επιεικέστερη διάταξη και η υπόθεση θα παραπεμφθεί απευθείας στο ακροατήριο.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ξεχειλίζουν από οργή και κάνουν λόγω για νέο σκάνδαλο συγκάλυψης, μετά τα Τέμπη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει από σήμερα και τη σφραγίδα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου. Η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο, όχι μόνο δεν διευκόλυνε τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αλλά δεν απέτρεψε και τη συγκάλυψή του», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η αρχειοθέτηση επισπεύσθηκε την ώρα που η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει νέα στοιχεία. Την ώρα που αποκαλύπτεται πως ένας στους τρεις από εκείνους που είχαν πέσει θύμα παρακολούθησης του Predator, παρακολουθούνταν κι από την ΕΥΠ. Τα ίδια άτομα. Κι αυτό θεωρείται "σύμπτωση";», ρωτά η Κουμουνδούρου.
«Και τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος: Κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο πως αρχηγοί κομμάτων, το μισό υπουργικό συμβούλιο, δημοσιογράφοι, αρχηγοί του στρατού κ.λπ. αποτελούσαν εθνική απειλή, άρα ορθώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ; Γιατί και με ποιο τρόπο; Πρέπει, λοιπόν, να μας εξηγήσουν γιατί μια σειρά ονομάτων αποτελούσαν εθνική απειλή», σημειώνεται.
«Η αρχειοθέτηση του σκανδάλου των υποκλοπών πλήττει και τη διεθνή εικόνα της χώρας, η οποία τελεί υπό ευρωπαϊκό δικαστικό και πολιτικό έλεγχο για αυτό το μείζον θέμα. Τα πολιτικά κόμματα, οι πολίτες, οι ανεξάρτητοι δικαστικοί λειτουργοί, οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ οφείλουμε να δώσουμε μάχη για την προστασία των δημοκρατικών μας θεσμών», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Το σκάνδαλο των υποκλοπών - σκάνδαλο Μητσοτάκη και Δημητριάδη - δε θα μείνει στο αρχείο. Η δημοσιογραφική έρευνα θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, με μια άλλη δημοκρατική κυβέρνηση, θα αναγκάσει τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν. Η λογοδοσία για το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος, ούτε καν μιας παράταξης. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας, για αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή κορυφαίοι πολιτικοί και νομικοί όλων των παρατάξεων το έθεσαν στο δημόσιο διάλογο απαιτώντας τη διαλεύκανση του. Είναι πλέον φανερό ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη», καταλήγει το γραφείο Τύπου.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Η προσπάθεια να κρύψετε τις ευθύνες του Μαξίμου και του βαθέος κράτους έχουν επιμολύνει τις συντεταγμένες εξουσίες της χώρας. Πρώτα επιμόλυνε το Μαξίμου τις μυστικές υπηρεσίες και τώρα επιμολύνει και τη Δικαιοσύνη. Αυτή είναι η πραγματικότητα», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, συμπληρώνοντας ότι η υπόθεση των υποκλοπών «είναι διπλό σκάνδαλο, σκάνδαλο παρακολούθησης και σκάνδαλο συγκάλυψης».
Το ΚΚΕ
«Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει, για μία ακόμη φορά, τις τεράστιες ευθύνες της. Επιβεβαιώνει ότι "πηγή" του προβλήματος είναι ένα βαθιά αντιδραστικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο, που δίνει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις και το κράτος να εντείνουν τη μαζική και προληπτική παρακολούθηση, στη βάση του δόγματος "ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων"», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:
«Αυτό το πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί, διατηρηθεί και ενισχυθεί από όλες τις κυβερνήσεις, στη βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε., έχει στο στόχαστρό του, πρώτα από όλα, τον ίδιο τον λαό και τις διεκδικήσεις του. Αυτό είναι το έδαφος για να γίνονται -με μια απλή επίκληση "λόγων εθνικής ασφαλείας"- οι δεκάδες χιλιάδες "νόμιμες" και μαζί με αυτές οι παράνομες επισυνδέσεις, ένα μέρος των οποίων βγαίνει τελικά στο φως.
Η υπόθεση κατέληξε ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως και η υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, βγάζοντας "λάδι" τις κυβερνητικές ευθύνες και συγκαλύπτοντας την ουσία της υπόθεσης. Φυσικά, το "ξέπλυμα" μέσω της δήθεν "ανεξάρτητης" Δικαιοσύνης -της οποίας η ηγεσία διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση- και των δήθεν "ανεξάρτητων" αρχών, σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των προηγούμενων. Όσοι σήμερα ανακαλύπτουν χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, είναι οι ίδιοι που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της» αναφέρει, ακόμα το ΚΚΕ», και υπογραμμίζει καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του:
«Αποδεικνύεται και με αυτή την αφορμή ότι το "κράτος δικαίου" που υπερασπίζονται όλοι τους, δεν είναι άλλο από το κράτος της αδικίας, της εκμετάλλευσης, της καταπάτησης κάθε λαϊκού δικαιώματος και ελευθερίας για να θωρακίζεται η εξουσία του κεφαλαίου. Στα χέρια του λαού βρίσκεται η υπεράσπισή τους, στον δρόμο του αγώνα για την οριστική ανατροπή αυτής της αδικίας».
Η Νέα Αριστερά
«Με το σημερινό πόρισμα του Αρείου Πάγου η χώρα είναι επίσημα παιδική χαρά του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι υποχρέωση κάθε πολίτη να ασκεί κριτική στις αποφάσεις των φορέων κάθε εξουσίας, η δικαστική εξουσία δεν εξαιρείται. Η κυβέρνηση συντόνισε ένα ενιαίο εγκληματικό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και predator. Το καθεστώς Μητσοτάκη είναι επικίνδυνο για την χώρα και ευθύνη όλων μας είναι η πτώση του», τόνισε ο εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.
Η Ελληνική Λύση
Να έρθει άμεσα στη βουλή το πόρισμα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για τις υποκλοπές ζητεί η Ελληνική Λύση. «Επί τρεις ολόκληρες ώρες στο κοινοβούλιο γινόταν μια ατέρμονη συζήτηση, για το περιβόητο πόρισμα Αδειλίνη, επί του αδιαμφισβήτητου σκανδάλου των υποκλοπών, χωρίς το συγκεκριμένο πολυσέλιδο πόρισμα να έχει έλθει στη βουλή! Μιλάμε για το απόλυτο "θέατρο του παραλόγου"», αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος και «απαιτεί το συγκεκριμένο πόρισμα να έρθει άμεσα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, προκειμένου να διερευνηθεί ενδελεχώς, ώστε να δούμε πώς ακριβώς "αθωώθηκαν" τα πολιτικά πρόσωπα και πώς η ταυτόχρονη παρακολούθηση προσώπων τόσο από την ΕΥΠ όσο και από το παράνομο λογισμικό, χαρακτηρίστηκε "σύμπτωση"».
Η Πλεύση Ελευθερίας
Την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία, όπως είπε, πρέπει να διαβιβαστούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου όλα τα έγγραφα της προκαταρκτικής εξέτασης μαζί με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, για να συζητηθούν, ζήτησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα δημοκρατίας.
Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.