ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο Novartis: Στη Βουλή αύριο η δικογραφία

Εικόνα του άρθρου Σκάνδαλο Novartis: Στη Βουλή αύριο η δικογραφία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2018, 01:43
ΕΛΛΑΔΑ

Στη Βουλή διαβιβάζεται αύριο Τρίτη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η δικογραφία για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis, όπου φέρεται να εμπλέκονται οκτώ πρώην υπουργοί και δύο πρώην πρωθυπουργοί, την περίοδο 2006 έως τις αρχές του 2015

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να κινηθούν και να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο και τον κανονισμό της Βουλής», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα επισημαίνοντας ότι «το σκάνδαλο Novartis τόσο από οικονομικής όσο και ηθικής πλευράς θα συγκλονίσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από το σκάνδαλο της Siemens».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος περιέγραψε την υπόθεση της Novartis σαν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». 


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Η διαρροή των ονομάτων από τη δικογραφία στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσε τις πρώτες αντιδράσεις: 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον, δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού». 

Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρει: «Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

«Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών» ανέφερε ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis. Η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα», τόνισε σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

Σχετική δήλωσε εξέδωσε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος: «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012, αναφέρει.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία αναφορά του ονόματός μου στη σχετική δικογραφία και πώς θα μπορούσε άλλωστε, δεδομένου ότι έχω ο ίδιος προκαλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει πιθανές ποινικές ευθύνες των φαρμακοβιομηχανιών για πληθώρα ζητημάτων (όπως φορολογικές παραβάσεις, ελλείψεις στην αγορά, την τήρηση ή μη των υποχρεωτικών πιστώσεων που έθετε ο νομοθέτης κ.λπ.)».

Πηγή: ΕΡΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back