Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην οικία Τζαβέλλα το Ιστορικό Αρχείο

Εικόνα του άρθρου Στην οικία Τζαβέλλα το Ιστορικό Αρχείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/09/2020, 00:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών μετακομίζει αυτή την περίοδο στην οικία Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά, σε ένα διατηρητέο κτίριο, στο οποίο έγιναν εργασίες αποκατάστασης τα τελευταία χρόνια.

Λόγω της μετακόμισης, το Ιστορικό Αρχείο θα είναι κλειστό για κάποιο χρονικό διάστημα -μέχρι να γίνει η τακτοποίηση του υλικού και να επανέλθει η λειτουργικότητά του. Το συγκεκριμένο αρχείο αποτελεί μια βασική πηγή για ερευνητές, καθώς σε αυτό φυλάσσονται τεκμήρια που παρήχθησαν από τη δραστηριότητα του Δήμου Ιωαννιτών μετά το 1913, το ιδιωτικό αρχείο Μακρή-Πυρσινέλλα και μια συλλογή βιβλίων και παλαιτύπων.

Όσον αφορά την οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε ανακοινώσει κι αυτή την πρόθεσή της να αξιοποιήσει το διατηρητέο κτίριο με τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης κειμηλίων (κάτι που προβλέπεται και στους όρους της διαθήκης της Ισμήνης Τζαβέλλα, η οποία κληροδότησε το ακίνητο στον Δήμο) και με τη στέγαση υπηρεσιών του. Το 2017, το δημοτικό συμβούλιο επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα είχε αποφασίσει να στεγάσει στο εν λόγω κτίριο το Ιστορικό Αρχείο. Μια απόφαση που υλοποιείται πια, μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης του κτιρίου οι οποίες ξεκίνησαν πριν από χρόνια.


Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου ιδρύθηκε το 2001. Μέχρι σήμερα στεγαζόταν σε ένα ακατάλληλο -για τους σκοπούς που επιτελεί- κτίριο, σε μια μονοκατοικία του Κληροδοτήματος «Αγλαΐα Χαραλάμπους» στην οδό Ακαδημίας, πίσω από την πρώην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία.

Με τη μετακόμιση του Ιστορικού Αρχείου στην οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, είναι προφανές ότι επιτυγχάνεται όχι μόνο η ανάδειξη ενός σημαντικού αρχείου αλλά και η αξιοποίηση ενός διατηρητέου κτιρίου, το οποίο μέχρι το 2006 φιλοξενούσε τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back