Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια διατηρητέα οικία, κλειστή εδώ και πολλά χρόνια

Εικόνα του άρθρου Μια διατηρητέα οικία, κλειστή εδώ και πολλά χρόνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2020, 18:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρόθεσή της να αξιοποιήσει την οικία Ισμήνης Τζαβέλλα, η οποία ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών μέσω κληροδοτήματος, ανακοινώνει η δημοτική αρχή Ιωαννίνων.

Το 2006, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) αποχώρησαν από τη διατηρητέα αστική οικία του 19ου αιώνα στην οδό Παύλου Μελά, και μετακόμισαν στο Σουφαρί Σεράι. Από τότε το αρχοντικό αυτό, που ανήκει στον Δήμο Ιωαννιτών μέσω κληροδοτήματος, παραμένει άδειο.

Το 2012, επί δημοτικής αρχής Φίλιππα Φίλιου, ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου (αφού είχε προηγηθεί και μία διάρρηξη τρία χρόνια πριν), οι οποίες τελείωσαν οριστικά το 2016, αλλά το αρχοντικό δεν άνοιξε.

Ακολούθησαν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις, και μια αγωγή αναγνωριστικής κυριότητας από τον Δήμο, επί δημαρχίας Θωμά Μπέγκα, καθώς υπήρχε εκκρεμότητα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το 2017, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να στεγάσει στο αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Ιωαννιτών, που σήμερα φιλοξενείται σε ένα όχι και ιδιαίτερα κατάλληλο κτίριο ενός άλλου κληροδοτήματος, στην οδό Ακαδημίας. Μια απόφαση που δεν υλοποιήθηκε.

Λόγω της χρόνιας μη χρήσης του, το κτίριο παρουσίασε φθορές. Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών, έγινε πλήρης αποκατάσταση της στέγης, ενώ το εσωτερικό του επανήλθε στην αρχική του μορφή. Παράλληλα, ο Δήμος κάνει γνωστό ότι θα υποβάλει αίτημα στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για την πλήρη αποκατάσταση της πρόσοψης.

Πώς θα αξιοποιηθεί το κτίριο: Ο Δήμος αναφέρει ότι γίνεται συντήρηση των εκθεμάτων-κειμηλίων τα οποία θα παρουσιαστούν σε μόνιμη έκθεση (κάτι που προβλέπεται και στους όρους της διαθήκης της Ισμ. Τζαβέλλα), όπως και ότι το υπόλοιπο μέρος θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση υπηρεσιών του. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται αν αυτές οι υπηρεσίες θα είναι το Ιστορικό Αρχείο, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προ τριών ετών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back