ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Στην φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης

Εικόνα του άρθρου Στην φυλακισμένη ακτιβίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί το Νόμπελ Ειρήνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 15:25
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια φυλακισμένη Ιρανή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, η Ναργκίς Μοχαμαντί, κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης 2023.

«Ο γενναίος αγώνας της για την ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της ανεξαρτησίας είχε τεράστιο προσωπικό κόστος. Συνολικά, το καθεστώς στο Ιράν την έχει συλλάβει 13 φορές, την έχει καταδικάσει πέντε φορές και την έχει καταδικάσει συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης και 154 μαστιγώσεις», τονίζει Σουηδική Ακαδημία.

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης 2023 στη Narges Mohammadi για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους", ανέφερε η επιτροπή στο σκεπτικό της.

Αυτή τη στιγμή εκτίει πολλαπλές ποινές στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 12 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων Front Line Defenders. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τη διάδοση προπαγάνδας κατά του κράτους.

Είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Κέντρου Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης της οποίας ηγείται η Σιρίν Εμπαντί, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης το 2003.

Η Μοχαμαντί είναι η 19η γυναίκα που κερδίζει το βραβείο 122 ετών και η πρώτη από τότε που η Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες κέρδισε το βραβείο το 2021 από κοινού με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back