ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη μάχη των αναχωμάτων

Εικόνα του άρθρου Στη μάχη των αναχωμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2017, 14:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων ήταν από τους φορείς εκείνους που από την πρώτη στιγμή διαφώνησαν έντονα με την οριοθέτηση  της λίμνης στα αναχώματα Ανατολής-Κατσικά και Αμφιθέας. Μάλιστα, κατέθεσε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις. 

Μετά από πολλές αναβολές και... οκτώ χρόνια, οι δύο προσφυγές συζητήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο. Στη δικαστική αυτή μάχη (σ.σ. η απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμα), ο σύλλογος ήταν μόνος του. «Δυστυχώς και πέραν κάθε λογικής, ο δήμοςΙωαννιτών και η Περιφέρεια Ηπείρου, με σχετικές παρεμβάσεις που κατέθεσαν στο ΣτΕ, ζήτησαν από το Δικαστήριο την απόρριψη των προσφυγών του συλλόγου μας, στηρίζοντας τις εσφαλμένες και καταστροφικές για τη λίμνη μας αποφάσεις της επιτροπής οριοθέτησης» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. 

Με την οριοθέτηση της λίμνης Παμβώτιδας μέχρι τα αναχώματα δημιουργούνται συνθήκες μονιμότητας των αναχωμάτων και οικοπεδοποίησης–οικοδόμησης των υγροβιότοπων, όπως σημειώνεται από τον σύλλογο, ενώ το λιμναίο οικοσύστημα αποκόπτεται από την επικοινωνία της με τις πηγές. «Εάν η Παμβώτιδα χάσει τους υγροβιότοπους, θα απωλέσει για πάντα τη δυνατότητα αποκατάστασης του οικοσυστήματός της. Ο μεγάλος κίνδυνος για την Παμβώτιδα είναι η παραμονή των άχρηστων και απαξιωμένων αναχωμάτων. Η πολιτεία οφείλει να προβεί στην απομάκρυνσή τους» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back