ΗΠΕΙΡΟΣ

Στη Βουλή το δάσος της Βαλανιδόρραχης

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή το δάσος της Βαλανιδόρραχης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2021, 23:14
ΗΠΕΙΡΟΣ

Tους τελευταίους μήνες, η υπόθεση του δάσους της Βαλανιδορράχης στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου του Δήμου Πάργας έχει φέρει στο προσκήνιο πολλά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο έχει προστατέψει τη δημόσια περιουσία του.

Μια υπόθεση που πήραν πάνω της κάτοικοι της περιοχής, και που με στοιχεία που συγκέντρωσαν και τα οποία κατέθεσαν στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ζητούν την αναψηλάφηση της υπόθεσης αλλά και δικαστικών αποφάσεων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του δάσους.

Την αίτηση αυτή της επιτροπής αγώνας Φαναρίου προς τους υπουργούς τη φέρνουν στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσεαν τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία –οι τρεις βουλευτές της Ηπείρου, Μερόπη Τζούφη, Κώστας Μπάρκας και Μάριος Κάτσης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με καταγωγή από την Πρέβεζα.

Οι τέσσερις βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς εάν έχουν προβεί σε αξιολόγηση του περιεχομένου και των στοιχείων που επικαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Πάργας στην αίτησή τους και ποιες είναι οι έως τώρα ενέργειες των αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, εάν θα διασφαλίσουν με κάθε νόμιμο τρόπο τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, αναφορικά με την ιδιοκτησία του επί του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δημοσίου δάσους της Βαλανιδόρραχης, όπως και τι προτίθενται να κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση και ποια από τα προβλεπόμενα από το νόμο ένδικα βοηθήματα θα ασκηθούν εμπροθέσμως.

Το δάσος Βαλαδινορράχης των 2000 στρεμμάτων που γειτνιάζει με παραλίες όπως είναι το Αλωνάκι και ο Όρμος του Οδυσσέα και βρίσκεται εντός του Δικτύου Natura 2000, κατέχεται με δικαστικές αποφάσεις από ιδιώτες. Το δάσος φέρεται να το αγόρασαν οι πρόγονοί τους από Οθωμανούς το 1931... Το Δημόσιο είναι συγκύριο κατά 20%.

Η επιτροπή αγώνα Φαναρίου, σε όλες τις κινητοποιήσεις της τους τελευταίους μήνες με αφορμή μελέτη δασικής αναψυχής των ιδιωτών, ζητά να περιέλθει το δάσος στο Δημόσιο και να διαφυλαχθούν το οικοσύστημα και η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Αμφισβητεί δε τους τίτλους ιδιοκτησίας

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η απάντηση των αρμόδιων υπουργών στη Βουλή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back