tc1
ΗΠΕΙΡΟΣ

H μάχη της Βαλανιδορράχης

Εικόνα του άρθρου H μάχη της Βαλανιδορράχης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2021, 02:26
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η υπόθεση του δάσους Βαλανιδορράχης στον Δήμο Πάργας είναι ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες υποθέσεις με τις οποίες βρίσκεται «αντιμέτωπη» η Ήπειρος. Ένα παράκτιο δάσος 2.000 στρεμμάτων, σε περιοχή Natura, μέσω του οποίου υπάρχει πρόσβαση για τις παραλίες Αλωνάκι, Σκάλα και Όρμος του Οδυσσέα.

Κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι το δάσος αυτό είναι δημόσιο κι όχι ιδιωτικό (όπως φέρεται ότι είναι), επιδιώκουν αναψηλάφηση της δίκης, με ανάλογα έγγραφα και νέα στοιχεία να έχουν κατατεθεί αρμοδίως, και κυρίως ζητούν από το ίδιο το κράτος να προστατέψει και να διεκδικήσει την περιουσία του. Η όλη υπόθεση έχει πάει στη Βουλή από τα τέλη Αυγούστου μέσω επερώτησης που έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η επερώτηση δεν έχει συζητηθεί ακόμα στη Βουλή.

Σήμερα, ως ιδιοκτήτες του δάσους εμφανίζονται ιδιώτες που έχουν στα χέρια τους κάποιες δικαστικές αποφάσεις των τελευταίων χρόνων. Το κρίσιμο ζήτημα είναι όμως οι τίτλοι ιδιοκτησίας…

Παρά τα πολλά δημοσιεύματα και την αναστάτωση που επικρατεί στην περιοχή αυτή της Πρέβεζας, η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Η περιφερειακή παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα, με σχετική επερώτηση που κατέθεσε στην πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου να πάρει θέση. Και όχι μόνο... Το «Κοινό των Ηπειρωτών» ρωτά την περιφερειακή αρχή αν θα προβεί σε κάποιες ενέργειες και αν θα υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του δάσους, και σε νομικό επίπεδο (είτε με διερεύνηση της υπόθεσης από νομικό της σύμβουλο είτε μέσω άσκησης παρέμβασης αν το Δημόσιο προχωρήσει σε ένδικα μέσα).

«Η σημερινή περιφερειακή αρχή, ως διάδοχο σχήμα της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, οφείλει σύμφωνα με το νόμο να προστατεύει τη δημόσια περιουσία, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να λαμβάνει αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Όσες δικαστικές αποφάσεις κι αν έχουν εκδοθεί υπέρ των φερόμενων ιδιωτών ιδιοκτητών του δάσους, από τη στιγμή που αμφισβητούνται δημόσια με έγγραφα και ντοκουμέντα αρχείου, από θεσμικούς αιρετούς εκπροσώπους Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων, κινήσεις πολιτών και άλλες συλλογικότητες, επιβάλλεται να επανεξεταστούν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν και τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας» τονίζεται στην επερώτηση.

Η παράταξη αναφέρει ότι οι κάτοικοι έχουν στην κατοχή τους έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το δάσος Βαλανιδορράχης έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο «δικαιώματι πολέμου», από την απελευθέρωση της Ηπείρου το 1913. Παρά ταύτα, μετά από έναν αιώνα, φέρονται ως επιδικασμένα περίπου 2.000 στρέμματα δάσους σε ιδιώτες.

«Όμως, το δάσος απαλλοτριώνεται και αποζημιώνεται από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας με την απόφαση αρ. 12/1927, ‘εις ομολογίας απαλλοτριώσεως πρόσθετος αποζημίωσις εκ δρχ 70.968 εις τέως ιδιοκτήτας...’ τον Ιούλιο του 1927, κατόπιν παραπλανητικής διεκδίκησης δυο Οθωμανών μπέηδων του Μαργαριτίου, τον Ιανουάριο του ιδίου έτους. Οι μπέηδες, το 1931, ‘πωλούν’ στους προγόνους των σημερινών διεκδικητών την ήδη δημόσια γη. Και ενώ η προγενέστερη απόφαση του Ιανουαρίου του 1927 αναφέρεται σε 750 στρέμματα δάσους, η ‘αγοραπωλησία’ του 1931 αναφέρεται –κατά τρόπο αναληθή– σε 2.000 στρέμματα, εν γνώσει των ‘αγοραστών’» σημειώνεται στην επερώτηση.

Το «Κοινό των Ηπειρωτών» τονίζει επίσης ότι οι εκδοθείσες δικαστικές αποφάσεις υπέρ των ιδιωτών στηρίχτηκαν σε έγγραφα δημόσιων υπηρεσιών. Όπως επισημαίνει, το Δασαρχείο Πρέβεζας «'βεβαίωσε' ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους ιδιώτες και ανέχτηκε την επιπλέον καταπάτηση 187 στρεμμάτων από το διπλανό δάσος Λούτσας», ενώ η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας ενέκρινε την απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης της «Μελέτης Χώρου Δασικής Αναψυχής», την οποία είχαν καταθέσει οι ιδιώτες. Σε αυτό το σημείο, γίνεται αναφορά στην αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης του Φορέα Διαχείρισης Αχέροντα, Καλαμά και Κέρκυρας.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της αναψηλάφησης της δίκης, η παράταξη εκτιμά ότι δεν πρέπει να συνεχιστεί το λάθος. «Το Δημόσιο, με αγωγή αποζημίωσης λόγω απάτης του δικαστηρίου αναφορικά με τον τίτλο ιδιοκτησίας, μπορεί και πρέπει να ανακτήσει το δάσος της Βαλανιδορράχης. Η κυβέρνηση οφείλει να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, κατοχυρώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του δάσους τόσο με διοικητικές, όσο και με νομοθετικές πρωτοβουλίες, εάν απαιτηθεί» υπογραμμίζει.

Την επερώτηση υπογράφουν ο επικεφαλής της παράταξης κ. Ζάψας και οι υπόλοιποι έξι περιφερειακοί σύμβουλοι, με τον Θεόδωρο Κορωναίο να ορίζεται ως εισηγητής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back