Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη Βουλή ξανά η Βελλά

Εικόνα του άρθρου Στη Βουλή ξανά η Βελλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2021, 17:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ζητάει να μάθει τους σκοπούς του υπουργείου για την εκκλησιαστική ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, λόγω της εισήγησης της επίσημης εκκλησίας να μη γίνουν οι Σχολές Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών εκεί, πράγμα που θα σημάνει το κλείσιμο της ακαδημίας.

Διαβάστε επίσης: «Σχίσμα» για τη Βελλά

Ενδιαφέρον έχει η παρατήρηση του κ. Καλογιάννη, ότι  για το ίδιο θέμα, είχε καταθέσει σχετική αναφορά στις 12 Μαΐου 2021 (αρ. πρωτ.: 2581), αλλά δεν πήρε απάντηση από το υπουργείο.

Σύμφωνα με το μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο, το Υπουργείο Παιδείας (που δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα μέχρι στιγμής…) εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό, για ΣΜΥΚ στη Βελλά.

Ο κ. Καλογιαννης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας προτείνεται η συγχώνευση των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, με ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς. Όμως, τυχόν διακοπή λειτουργίας της ΑΕΑ Βελλάς, η οποία αποτελεί το μοναδικό Εκκλησιαστικό-Θεολογικό Ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Δυτική Ελλάδα, θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στην Ήπειρο και ειδικότερα στο ακριτικό Πωγώνι».

Δίνει έτσι μια ακόμα διάσταση στο θέμα, που δεν αφορά μόνο τη ΔΙΣ και σημειώνει επίσης ότι «προκαλεί έκπληξη σχετική πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για ίδρυση Σχολής μαθητείας υποψήφιων κληρικών στη Θεσσαλονίκη αντί της Βελλάς» και ζητάει να μάθει αν η κα Κεραμέως «προτίθεται να διασφαλίσει την λειτουργία της ΑΕΑ Βελλάς, ώστε αυτή να συνεχίσει απρόσκοπτα το σπουδαίο έργο της».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back