dodoni back

«Σχίσμα» για τη Βελλά

Εικόνα του άρθρου «Σχίσμα» για τη Βελλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/06/2021, 16:35

Διαστάσεις ρήξης παίρνει το θέμα που προέκυψε με τη συνοδική εισήγηση να μη γίνει Σχολή Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στην Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, αλλά στη Θεσσαλονίκη.

Ρηξιακού ύφους είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος για να περιγράψει, πρώτον την έκπληξή του και δεύτερον, τα συνεπακόλουθα της πρότασης. Μίλησε εναντίον του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος είναι πνευματικός του πατέρας, αλλά και των μητροπολιτών Κόνιτσας και Άρτας που είναι μέλη της ΔΙΣ, για τη στάση που κράτησαν στο θέμα.


Ουσιαστικά, η μη ίδρυση ΣΜΥΚ στη Βελλά, σημαίνει το κλείσιμό της, έτσι όπως έχει διαμορφώσει την κατάσταση το Υπουργείο Παιδείας, με τον πιο πρόσφατο νόμο. Σύμφωνα με όσα είπε ο μητροπολίτης Μάξιμος, το υπουργείο παραμένει αμετακίνητο στην αρχική του πρόταση, να γίνει δηλαδή η ΣΜΥΚ στη Βελλά.

Οι όροι που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης ήταν… οριακοί σε πολλά σημεία. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε «ακατανόητη» και «γελοία» την απόφαση της ΔΙΣ, η οποία παρεμπιπτόντως δικαιολογείται για «εθνικούς λόγους» σύμφωνα με το επιχείρημα.

Είπε ακόμα ότι «ούτε ο Κονίτσης, ούτε ο Άρτης, ούτε ο Κηφισίας που κατάγεται από τα Ιωάννινα είπαν κουβέντα». Δεν σταμάτησε εκεί, λέγοντας ότι «ντρέπομαι να τους πω αδελφούς μου» και προειδοποίησε για… αποκλεισμό από εκδηλώσεις που θα διοργανώσει η Μητρόπολη για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Είπε επίσης ότι για το θέμα δεν έχει μιλήσει κανείς μαζί του, ούτε «ο αρχιεπίσκοπος που υποτίθεται είναι πνευματικός μου πατέρας και δύο φορές επισκέφθηκα την προηγούμενη εβδομάδα», ούτε κάποιος άλλος από τη ΔΙΣ.

Ζήτησε να ανακληθεί η «προδοτική» όπως τη χαρακτήρισε απόφαση για την Ήπειρο και να υπάρξει άλλη, που θα την αναιρεί.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της πανεπιστημιακού τύπου διοίκησης στη Βελλά, που μεθόδευσε και εφάρμοσε ο ίδιος, ώστε οι καθηγητές «να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ορθή ακαδημαϊκή λειτουργία».

Πιο ήπιοι ήταν οι κ.κ. Καχριμάνης, Ελισάφ και Καψάλης, δηλώνοντας όλοι την αντίθεσή τους στην απόφαση. Ο κ. Καχριμάνης πρότεινε ξανά το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ουσιαστικά μια θεολογική σχολή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πρακτικά, μέσω αυτής, να συνεχίσει τη λειτουργία της η Βελλά. Ο κ. Ελισάφ χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» την απόφαση, «προσβολή στην ιστορία και την απαράμιλλη προσφορά της στον τόπο» και εξέφρασε την ελπίδα, το Υπουργείο Παιδείας να επιμείνει στην αρχική του πρόταση.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3