ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ξαφνικά προέκυψε θέμα Βελλά

Εικόνα του άρθρου Ξαφνικά προέκυψε θέμα Βελλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2021, 21:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών στη Θεσσαλονίκη, αντί για τα Γιάννενα-στη Βελλά.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μητρόπολης Ιωαννίνων η οποία επενδύει πολύ στην Εκκλησιαστική Ακαδημία, και ως μοχλό πολιτικής επιρροής και ο μητροπολίτης αναμένεται να πάρει και επίσημα θέση σύντομα.

Ο νόμος του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει την ίδρυση τριών τέτοιων σχολών, σε Αθήνα, Γιάννενα και Κρήτη. Η ΔΙΣ εισηγείται τη λειτουργία στη Θεσσαλονίκη, αντί των Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι με το νόμο του 2006, οι τέσσερις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Βελλάς Ιωαννίνων και Ηρακλείου Κρήτης μετονομάστηκαν σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, με πτυχία ισότιμα των πανεπιστημίων. Στο παρόν σύμπαν του Υπουργείου Παιδείας βέβαια η «ισοτιμία με πανεπιστημιακό πτυχίο» είναι κάτι πολύ σχετικό…

Πρώτος επίσημος φορέας που έσπευσε να στηρίξει τη Βελλά, είναι ο δήμαρχος Ιωαννίνων:

«Η Βελλά αποτελεί το πρώτο εκπαιδευτικό εκκλησιαστικό ίδρυμα της χώρας που ξεκίνησε την λειτουργία του όταν ακόμη ο τόπος μας ήταν υπόδουλος» αναφέρει μεταξύ άλλων και τονίζει: «Κάθε προσπάθεια κατάργησή της συνιστά απαξίωση της προσφοράς των Βελλαϊτών στην εκκλησία, στην κοινωνία, στην παιδεία και στο δημόσιο βίο. Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας στη Βελλά και εκτιμώ ότι κανένας Ηπειρώτης, σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν βρίσκεται, δεν θα αποδεχθεί την μονομερή κατάργηση της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Αν διατηρηθούν και αναβαθμιστούν οι υπόλοιπες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, πρώτη που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της είναι αυτή στη Βελλά».

Η επιστολή της ΔΙΣ στο Υπουργείο Παιδείας προτείνει 14 συνολικά τροποποιήσεις στο νόμο. Μεταξύ άλλων, ζητάει να χαρακτηριστούν πρότυπα όλα τα εκκλησιαστικά σχολεία.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί δήλωση του αρχιεπισκόπου, στην οποία αναφέρει: «Πιστεύω πως το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα βρει τον τρόπο να συνεχίσει απρόσκοπτα την μεγάλη προσφορά της στην Εκκλησία και την Πατρίδα μας. Εξ όσων γνωρίζω άλλωστε η Εκκλησιαστική Σχολή Ιωαννίνων θα φιλοξενεί ένα από τα νέα ΣΜΥΚ που ιδρύονται από το Υπουργείο».

ΣΧΟΛΙΑ
Janardi
Κρίμα, θα χαθούν και οι άκρες για τα παιδιά των προϊσταμένων.. Για προϋπηρεσία..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back