ΕΛΛΑΔΑ

Το «σταυρόλεξο» για εμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις

Εικόνα του άρθρου Το «σταυρόλεξο» για εμπόριο, σχολεία, μετακινήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2021, 13:24
ΕΛΛΑΔΑ

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, έχοντας ήδη πάρει πάντως κατεύθυνση από την κυβέρνηση για τις πολιτικές στοχεύσεις. Αυτές, είναι αφενός να εκτονωθεί κάπως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον πεντάμηνο περιορισμό, ο οποίος πάντως δεν επέφερε μόνιμο και σταθερό έλεγχο της πανδημίας, αφετέρου να ξεκινήσουν κάποιες οικονομικές δραστηριότητες που απειλούνται πλέον σοβαρά.

Η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη θέση, καθώς δεν τη «βολεύουν» οι συγκυρίες. Το χτεσινό ρεκόρ σε απόλυτους αριθμούς, οι συνεχείς εισαγωγές στις ΜΕΘ και ταυτόχρονα, η πολιτική περιορισμένων δαπανών στην υγεία που εφαρμόζει σταθερά, ακόμα και αναλογικά σε σχέση με τις έκτακτες ανάγκες του τελευταίου έτους, κάνουν πιο δύσκολη τη συζήτηση για «άνοιγμα».

Η κυβερνητική εμμονή στην επικοινωνιακή διαχείριση δεν έχει πολύ «χώρο» για αυξημένους καθημερινούς αριθμούς, ακόμα και αν οι δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, φαίνεται να επηρεάζουν λιγότερο. Ωστόσο, τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αλλαγή από τον χωροταξικό περιορισμό των τελευταίων μηνών, στο «βγείτε έξω» τώρα.

Αυτή τη βδομάδα λοιπόν αναμένεται νέα αλλαγή του «μείγματος μέτρων», η πολλοστή το τελευταίο δίμηνο. Στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με κάποιες αποφάσεις να μοιάζουν πιθανές, με τη λογική του «κατ’ ελάχιστο δυνατού», όπως «παραγγέλνει» η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, υπάρχει το αίτημα να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω και με click away. Επίσης, να ανοίξει η δευτεροβάθμια, τουλάχιστον τα λύκεια, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Επίσης, θα υπάρξουν μάλλον και κάποια μικρότερης σημασίας μέτρα που θα προβληθούν ως «χαλάρωση», όπως οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Ωστόσο, ακόμα και με ορίζοντα το Πάσχα, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν είναι καθόλου δεδομένες.

Σχετικά με τα σχολεία, αναμένονται γραπτές ρυθμίσεις, καθώς μέχρι τώρα υπάρχει μόνο λεκτική αναπαραγωγή ενδεχόμενων κανόνων, από κυβερνητικά χείλη. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι το self test θα είναι υποχρεωτικό για τη σχολική κοινότητα, ωστόσο μένει να καθοριστεί ενδεχόμενη συναίνεση με υπεύθυνη δήλωση γονέων κ.λπ.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την εκκίνηση διακίνησης των self tests από τα φαρμακεία, αλλά και τη γρηγορότερη εξέλιξη του εμβολιασμού. Ήδη, οι καλοκαιρινοί αρχικοί στόχοι έχουν χαθεί καθώς εμβόλια δεν υπάρχουν σε επάρκεια, ενώ έχει αλλάξει και η προσδοκία παραδόσεων για τον Απρίλιο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back