Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στα Τζουμέρκα χρωστάμε... έναν αυτοκινητόδρομο

Εικόνα του άρθρου Στα Τζουμέρκα χρωστάμε... έναν αυτοκινητόδρομο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2016, 23:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Τζουμέρκα είναι το πιο απομονωμένο μέρος της Ηπείρου. Η πρόσβαση στην περιοχή αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη. Πριν από μερικά χρόνια, τα Τζουμέρκα είχαν την ελπίδα ότι η Εγνατία οδός θα έρθει... πιο κοντά. Οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν. Αυτή τη φορά, τα πράγματα φαίνεται να είναι λίγο πιο διαφορετικά. Η περιοχή ελπίζει σε ένα καλύτερο αναπτυξιακό μέλλον μέσω της Ιόνιας οδού.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου για σύνδεση της Ιόνιας οδού με τα Τζουμέρκα προχωρά. Πέρσι τέτοια εποχή είχε εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Αυτό το καλοκαίρι, έρχεται η πρόταση προς ένταξη του έργου με επίσημο τίτλο «Οδός σύνδεσης του ανισόπεδου κόμβου Τερόβου της Ιόνιας οδού με τη 2η επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Γέφυρα Πλάκας» στο νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και συγκεκριμένα στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, πρόκειται για σχεδόν καθολικά νέα χάραξη σε έναν άξονα με συνολικό μήκος 10 περίπου χλμ., με προϋπολογισμό 30,3 εκατ. ευρώ.

Η οδική αυτή σύνδεση των 10 χλμ. αποτελεί αναμφίβολα ένα βήμα προς την άρση της απομόνωσης των Τζουμέρκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από μια δεκαετία η τότε Νομαρχία Ιωαννίνων είχε εκπονήσει μελέτη για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία οδό κόστους 1,5 εκατ. ευρώ η οποία έμεινε όμως στη μέση. Ο Αλέκος Καχριμάνης με την ιδιότητα τότε του νομάρχη είχε ζητήσει τη συμβολή της «Εγνατία Οδός ΑΕ» για την ολοκλήρωση της μελέτης. Τελικά, ο σχεδιασμός για τη σύνδεση των Τζουμέρκων με την Εγνατία οδό δεν προχώρησε ποτέ λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής του έργου που ξεπερνούσε τα 150 εκατ. ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back