Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «κόκκινα» δάνεια... φτωχοί

Εικόνα του άρθρου Στα «κόκκινα» δάνεια... φτωχοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/03/2019, 22:32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπορεί η Ήπειρος να συγκαταλέγεται στις φτωχότερες Περιφέρειες της χώρας, αλλά στα «κόκκινα» δάνεια πάει καλά. Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, θα ήταν ευχής έργο «αν και η υπόλοιπη επικράτεια βρισκόταν στο επίπεδο της Ηπείρου», στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Ο κ. Μεγάλου, μαζί με τον πρόεδρο της τράπεζας Γιώργο Χαντζηνικολάου (και πρόεδρο του Χρηματιστηρίου) και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας βρέθηκαν στα Γιάννενα, όπου συνάντησαν επιχειρηματίες και τοπικές αρχές.


«Είναι μια περιοχή που τη γνωρίζουμε καλά η Ήπειρος. Έχουμε χρηματοδοτήσει πολλούς τομείς» τόνισε ο κ. Μεγάλου, ο οποίος μίλησε μετά τον κ. Χαντζηνικολάου. Αυτός μίλησε κυρίως για το δεκαετές ομόλογο, του οποίου την έκδοση χαιρέτισε. «Αποδεικνύει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και ανοίγει ο δρόμος για τις τράπεζες να βρουν κεφάλαια στο εξωτερικό» πρόσθεσε. Κατέληξε λέγοντας ότι «η υγιής επιχειρηματικότητα είναι η απάντηση στο brain drain».

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι σε μεταβατική φάση ως οργανισμός, δηλώνει πρόθυμη για χρηματοδότηση. Αυτό τουλάχιστον τόνισε ο κ. Μεγάλου, επαναλαμβάνοντας και αυτός την επίδραση της έκδοσης του ομολόγου. «Είμαστε ανοιχτοί για business» είπε χαρακτηριστικά. Για τα «κόκκινα» δάνεια καθαυτά, τόνισε ότι ναι μεν οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να τα μειώσουν κατά 50 δις μέχρι το 2021, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά ταυτόχρονα «αυτό δεν μας σταματά από τη χρηματοδότηση».

Επίσης, ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στο «μεγάλωμα» της οικονομίας και των οικονομικών μεγεθών ως λύση για τα προβλήματα. Τόνισε ότι προϋπόθεση για να «αντιμετωπιστούν» τα κόκκινα δάνεια είναι να πάει η ανάπτυξη στο 4% από το 2 και κάτι που είναι σήμερα, ώστε να ωφεληθούν και οι δανειοδοτούμενοι, αλλά και οι τράπεζες.

Προς την αύξηση των κερδών «έδειξε» ο κ. Μεγάλου και όταν ρωτήθηκε για τις αναδιαρθρώσεις στις συστημικές τράπεζες και αν αυτές περιλαμβάνουν μείωση καταστημάτων και προσωπικού. «Προϋπόθεση είναι να γίνουν οι τράπεζες πιο αποτελεσματικές. Οποιοσδήποτε τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι σημαντικός. Ο σημαντικότερος όμως, είναι μια τράπεζα να αυξήσει τα έσοδά της, για να δημιουργήσουμε κέρδη για μετόχους και καταθέτες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back