ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

«Στα Γιάννενα θα επιβιώσουν 2-3 τμήματα πλην Ιατρικής»

Εικόνα του άρθρου «Στα Γιάννενα θα επιβιώσουν 2-3 τμήματα πλην Ιατρικής»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/03/2024, 23:55
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που πλέον, ιδρύονται με βάση νόμου του κράτους και κατά παράκαμψη του σχετικού συνταγματικού άρθρου.

Το συμβούλιο συμφώνησε καταρχήν στη «στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου» και ειδικότερα, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά με δύο βασικές θέσεις που αντικατοπτρίζουν και την κεντρική πολιτική αντίθεση:

Τη μια, που πήρε θέση κατά του νόμου και την άλλη, που ταυτίστηκε, σε διάφορους βαθμούς, με την κυβέρνηση.

Δύο πρώην μέλη πρυτανικής αρχής που σήμερα, είναι στο δημοτικό συμβούλιο, προσπάθησαν να κάνουν «λιανά» την κατάσταση.

Ο πρώην πρύτανης Γιώργος Καψάλης εισηγήθηκε το ψήφισμα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον δημόσιο χαρακτήρα ενός αγαθού, όπως είναι η εκπαίδευση και πώς αυτός δεν μπορεί να «αρθεί» στο όνομα της επιχειρηματικότητας.

Ο πρώην αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος τόνισε ότι με αυτό το νόμο ««είναι ζήτημα αν θα κρατηθούν δύο ή τρία τμήματα, πλην της Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Αμφότεροι στάθηκαν στο αντεπιχείρημα της πιο «μετριοπαθούς» θέσης υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, δηλαδή τον ανταγωνισμό «που θα κάνει καλύτερα τα δημόσια ιδρύματα».

Ο νόμος Πιερρακάκη ουσιαστικά δίνει το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων (με το επίτιτλο πρόσχημα των «μη κερδοσκοπικών), με πολύ λιγότερους περιορισμούς από αυτούς που έχουν τα δημόσια (ΕΒΕ, βάσεις εισαγωγής κ.λπ.).

Από την αντιπολίτευση, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου διερωτήθηκε αν έχει νόημα ένα τέτοιο ψήφισμα, τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους, το σχετικό νομοσχέδιο. Είπε επίσης ότι η θέση του είναι εναντίον έκδοσης ψηφισμάτων, για ψηφισμένους νόμους.

Η (επίσης δικηγόρος) Όλυ Τσουμάνη ωστόσο, του υπενθύμισε ότι και ο ίδιος απέχει από καθήκοντα για άρθρο του ποινικού κώδικα «γιατί είναι άδικο». (edit) Ο κ. Παπαγεωργίου, χωρίς να ακουστεί καλά (εκτός μικροφώνου) αντέτεινε ότι εκεί, απεργεί γιατί απεργεί ο δικηγορικός σύλλογος, του οποίου είναι μέλος, όχι γιατί συμφωνεί με την κινητοποίηση.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι «στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αν σύμφωνα με το νόμο λειτουργούν ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε το παν για να στηρίξουμε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων».

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) κατέθεσε μια αρκετά πιο εμπεριστατωμένη θέση, «προσωπικές απόψεις» όπως είπε, όπου μεταξύ άλλων τόνισε το εξής: 

«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτε, ειδικά αν η εκάστοτε κυβέρνηση, σε συνεργασία με τα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων, επενδύει και υποστηρίζει συστηματικά, δραστικά και με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία τους» και πως «η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων δεν θα βλάψει το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, γιατί η δραστηριότητά τους θα περιοριστεί μόνο στο διδακτικό αντικείμενο, δίνοντας όμως τη δυνατότητα σε παιδιά, που στάθηκαν άτυχα στις πανελλήνιες εξετάσεις, να λάβουν πιστοποιημένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη χώρα μας και να αποφύγουν την μετακίνησή τους σε άλλη χώρα. Και στις οικογένειές τους φυσικά να μην επωμιστούν δυσβάσταχτα έξοδα».

Ακόμα πιο κοντά στις κυβερνητικές θέσεις ήταν ο Νίκος Γκόντας, ο οποίος διαφώνησε με το ψήφισμα λέγοντας το σύνηθες «ναι μεν αλλά» και αναπαράγοντας την όχι εντελώς ακριβή θεωρία περί «μόνης χώρας στην Ευρώπη που δεν έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια», αλλά και το αφήγημα περί «βελτίωσης μέσω του ανταγωνισμού», παρότι τα ιδιωτικά ιδρύματα θα λειτουργήσουν με άλλους όρους.

Τέλος, η Όλυ Τσουμάνη είπε πως προβληματίζεται να στηρίξει το ψήφισμα, καθώς το θέμα, όπως το έθεσε δεν είναι απλά «το δικό μας μαγαζί», αλλά γενικά η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και πως αυτή υποβαθμίζεται.

Από τη συμπολίτευση, ο αντιδήμαρχος Θωμάς Γιωτίτσας διερωτήθηκε «ποιες είναι τελικά οι ενέργειες να στηρίξει ο Δήμος Ιωαννιτών το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, βάζοντας το αρωγό, με συνέργειες κ.λπ. Ρώτησε κανείς το πανεπιστήμιο για ένα κτίριο 10.000 τ.μ,. για να στεγάσει κάποιες επιχειρήσεις;».

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας είπε ότι «ως πολιτικό όργανο έχουμε δικαίωμα να πάρουμε μια πολιτική απόφαση, ανεξάρτητα αν ψηφίστηκε ή όχι» και επίσης, αρνήθηκε τα επιχειρήματα περί «αποτροπής φυγής», φέρνοντας παράδειγμα τα κυπριακά πανεπιστήμια και τη στάση των «εχόντων» που συνεχίζουν να πηγαίνουν στο εξωτερικό.

Επίσης, τόνισε ότι «τα καλά πανεπιστήμια συνεργάζονται, δεν είναι επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται με τους κανόνες της αγοράς».

To ψήφισμα πέρασε με τις ψήφους της πλειοψηφίας και του Νίκου Τσόλη, από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Όταν το πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων θα αρχίσει να χάνει φοιτητές και αντίστοιχα η πόλη να έχει άδεια διαμερίσματα τότε θα αντιληφθούν οι πάντες τις συνέπειες των ιδιωτικών πανεπιστημίων και βεβαίως τις μεγαλοστομίες που λέγονται τωρα, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη " περί βελτίωσης των δημοσίων πανεπιστημίων μέσω του ανταγωνισμού" !!!! ( Και πάντως όλοι δείχνουν να ξεχνούν ότι σπούδασαν σε δημόσια σχολεία και δημόσια πανεπιστήμια ).
Θανος
Εύχομαι να γίνουν όλα αυτά που γράφετε στον τίτλο, και κάποιος να μιλήσει για τις ευθύνες όλων αυτών των ονομάτων που αναφέρονται στο άρθρο. Που το παίζουν τώρα υποστηρικτές του πανεπιστημίου,αλλά μέχρι τώρα ήταν γρανάζια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ομάδων και φατριών. Τα ονόματα γνωστά,οι αντιλήψεις γνωστές. Η ιδεολογίες ξεπερασμένες. Λες και απευθύνεστε σε χρυσόψαρα. Καλή τύχη σας εύχομαι
Ιωαννα
Δυστυχώς πάλι εις βάρος των φοιτητών που πέρασαν στα δημόσια πανεπιστήμια "με το σπαθί τους "και με την ΕΒΕ να τους αποκλύει απο σχολές για 0,25 μορια ......και υπέρ αυτών που "είχαν μια ατυχία στις πανελλήνιες "το ακούσαμε κι αυτό και θα μπορούν να φοιτήσουν στα ιδιωτικά χωρίς ΕΒΕ με τα χρήματα του μπαμπά ......Αποφοιτος δημόσιου πανεπιστημίου ΑΠΘ .....
Ελένη
Προς Θάνο Ας ελπίσουμε ότι δε θα γίνουν αυτά που γράφει ο τίτλος του άρθρου, γιατί τότε αλίμονο σε μας. Όσο για την καλή τύχη ,ευχηθειτε την σε όλους εμάς ( και σε σας βεβαίως ) ,διότι την έχουμε ανάγκη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back