dodoni back
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Νόμος ιδιωτικών ΑΕΙ: Καλλιτεχνικό «όχι» από τα πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου Νόμος ιδιωτικών ΑΕΙ: Καλλιτεχνικό «όχι» από τα πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2024, 15:06
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Δεκαεπτά τμήματα του πεδίου των τεχνών σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους και τα δύο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Καλών Τεχνών και το Μουσικών Σπουδών στην Άρτα, με κοινό τους ψήφισμα παίρνουν θέση κατά του νομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και διεκδικούν διεκδικούμε από το κράτος την έμπρακτη στήριξη των Τμημάτων Τεχνών στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει υποστεί σημαντικές υποβαθμίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, με τη μη αναγνώριση πτυχίων ώστε να είναι πιο «φτηνοί» οι εργαζόμενοι-ες, που κυρίως απασχολούνται στην αυτοδιοίκηση. Πριν φυσικά η κυβέρνηση καταργήσει τα νομικά πρόσωπα…

«Ως Τμήματα Τεχνών στο πανεπιστήμιο δεν καλλιεργούμε μόνο την καλλιτεχνική πρακτική αλλά και την έρευνα, η οποία χαράζει νέες κατευθύνσεις για την καλλιτεχνική δημιουργία, απηχώντας διεθνείς ακαδημαϊκές και καλλιτεχνικές τάσεις. Το δημόσιο πανεπιστήμιο ως φορέας διαπανεπιστημιακής έρευνας παρέχει προνομιακές δυνατότητες στα Τμήματα Τεχνών να συμμετέχουν στο σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπου κυριαρχεί ο καλλιτεχνικός πλουραλισμός και αναπτύσσονται νέες, υβριδικές μορφές τέχνης.

Η υψηλή ποιότητα της καλλιτεχνικής παιδείας στο πανεπιστήμιο διασφαλίζεται με την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών μας από ανεξάρτητη εθνική αρχή (ΕΘΑΑΕ). Tονίζουμε ότι το πανεπιστήμιο είναι το μόνο τμήμα του δημόσιου τομέα υπό συνεχή και πλήρη αξιολόγηση, διασφαλίζοντας ότι η παιδεία που παρέχεται ανταποκρίνεται σε διεθνείς προδιαγραφές» Ζητούν:


  • Την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου επειδή αλλοιώνει τον θεμελιώδη χαρακτήρα της εκπαίδευσης ως λειτούργημα και την ιδιότητα των Πανεπιστημιακών δασκάλων ως δημόσιων λειτουργών.
  • Την έμπρακτη υποστήριξη της πολιτείας στα Τμήματα Τεχνών με ενίσχυση της πενιχρής χρηματοδότησης του δημοσίου πανεπιστημίου σε επίπεδο ανάλογο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ζητούμε χρηματοδότηση για την υποστήριξη της έρευνας, την πρόσληψη διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, την συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας.
  • Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μας σε όλους τους δημόσιους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό. Επισημαίνουμε την ανάγκη της ιδιαίτερης μέριμνας για τα νέα καλλιτεχνικά αντικείμενα που αξιοποιούν την ψηφιακή τεχνογνωσία.
  • Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την σχεδιαζόμενη ίδρυση ενός νέου δημοσίου Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με εκπροσώπους των υφιστάμενων Τμημάτων Τεχνών του Πανεπιστημίου, που έχουν τη σχετική και απαραίτητη εμπειρία, ερευνητικό υπόβαθρο και τεχνογνωσία.

Tα Tμήματα που συνυπογράφουν το ψήφισμα (ανά έτος ίδρυσης και λειτουργίας) έχουν ως εξής:


  1. Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Αθήνα, 1837)
  2. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 1984, έναρξη λειτουργίας, 1985)
  3. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ (Αθήνα, 1990)
  4. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ (Αθήνα, 1991)
  5. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πατρών (Πάτρα, 1989, έναρξη λειτουργίας 1992)
  6. Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 1992)
  7. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (1992)
  8. Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (1998)
  9. Τμήμα Eικαστικών Tεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ιωάννινα, 2000)
  10. Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (2003)
  11. Τμήμα Κινηματογράφου, ΑΠΘ (Θεσσαλονίκη, 2004)
  12. Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα 2004)
  13. Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα, 2006)
  14. Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, ΠΑΔΑ (Αιγάλεω, 2018, πρώην παλαιότερων ΤΕΙ)
  15. Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Άρτα, 2018)
  16. Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, ΕΚΠΑ (Ψαχνά Εύβοιας, 2019)
  17. Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Ναύπλιο, 2019)


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3