Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

69 χρόνια χωρίς τη Γέφυρα Κοράκου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2018, 00:21
ΗΠΕΙΡΟΣ

Σαν αύριο στις 28 Μαρτίου του 1949, κατά τον εμφύλιο πόλεμο, ανατινάχτηκε η γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου. Με αφορμή αυτή την «επέτειο» επανέρχεται το αίτημα για ανακατασκευή της ιστορικής αυτής γέφυρας, το οποίο προωθεί με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με καταγωγή από τη Μεγαλόχαρη Άρτας, Αντώνης Κοσσυβάκης. 

Προς την κατεύθυνση της ανακατασκευής της γέφυρας αυτής, στα «σύνορα» των νομών Άρτας και Καρδίτσας, από τον Σεπτέμβριο του 2017 έχει αναλάβει την εκπόνηση προμελέτης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Η προμελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι, με την προσδοκία ότι θα ακολουθήσει η οριστική μελέτη. 

Υπέρ της ανακατασκευής της γέφυρας, έχουν εκφραστεί κατά καιρούς διάφορες προσωπικότητες, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ,αλλά και ο προκάτοχός του Μάρτιν Σουλτς, η ευρωπαία επίτροπος Κορίνα Κρέτσου, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και πολλοί άλλοι. Ο κ. Ταγιάνι σε μήνυμά του έχει αναφέρει ότι «τη στιγμή που παλιές και νέες διχόνοιες αμφισβητούν την Ένωση, τα απτά σύμβολα της ενότητας πρέπει να καθοδηγούν τη σκέψη μας και να μας οδηγούν προς το μέλλον. Οι γέφυρες συνδέουν τους ανθρώπους και βοηθούν στην ανάπτυξη δικτύων, στη διάδοση της γνώσης, στο εμπόριο προϊόντων, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες και στην ανάπτυξη των κοινοτήτων». 

Η Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Χτίστηκε δε το 1515 από τον μητροπολίτη Λάρισας Βησσαρίωνα Β’ ο οποίος την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της. «Επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: ‘πώς με βλέπετε;’, οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: ‘ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της’» αναφέρει η παράδοση. 

Σήμερα, έχουν απομείνει μόνο δύο μικρά βάθρα της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back