Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σπόλια: 11 Μεταγραφές» στο Σουφαρί Σεράι

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2017, 23:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Την έκθεση «Σπόλια: 11 Μεταγραφές», μία εγκατάσταση από την αρχιτέκτονα Νόρα Όκκα, φέρνει στα Γιάννενα το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Σουφαρί Σεράι στο Κάστρο Ιωαννίνων και θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 27 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, με τον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, υποστηρικτή και ιστορικό σύμβουλο του εικαστικού αυτού εγχειρήματος, να προλογίζει.

Το εικαστικό έργο της Νόρας Όκκα προβάλλει και καταγράφει τα σπόλια της αποκαλούμενης Μικρής Μητρόπολης Αθηνών, του Ναού Παναγίας Γοργοεπηκόου και Αγίου Ελευθέριου.

Ο όρος «σπόλια» αφορά στην εκ νέου χρήση παλαιότερων δομικών στοιχείων σε νεότερα κτίσματα. Η έκθεση «Σπόλια: 11 Μεταγραφές» παρουσιάζει έντεκα έργα τα οποία αναδεικνύουν μία επιλογή ανάμεσα στα σπόλια της Μικρής Μητρόπολης Αθηνών, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες και τη βυζαντινή εποχή, μέρος μίας εκτεταμένης και λεπτομερούς έρευνας από το 2014.

Τα έργα αυτά προωθούν μια νέα μέθοδο αναπαραγωγής χάρτινων πολλαπλών εκτύπων αποτυπώνοντας διάφορες ανάγλυφες επιφάνειες. Η ανάδειξη της αρνητικής φόρμας όπως είναι αποτυπωμένη στο χαρτί, αναπαριστά την ανάγλυφη εικόνα των σπολίων σε πραγματική κλίμακα στον εκθεσιακό χώρο. Μία άλλη αόρατη εικόνα είναι αυτή βυζαντινή που υπονοείται από τον ανάγλυφο αρνητικό χαρακτήρα των πολλαπλών εκτύπων, η εικόνα των σπολίων από την οποία προήλθαν τα έκτυπα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αυτή η εγκατάσταση έχει ως στόχο να προκαλέσει μία ειδική οπτική εμπειρία μέσω του φωτισμού. Μέσω των επιλεγμένων πηγών φωτός και της κατεύθυνσής τους, η αρνητική φόρμα των εκτύπων μοιάζει να μεταμορφώνεται σε μία θετική, τρισδιάστατη αναπαράσταση της ανάγλυφης λίθινης εικόνας των σπολίων.

Η ιδέα της έκθεσης επικεντρώνεται τόσο στην ανάρτηση των εκτύπων όσο και στη συνολική τους σκηνοθέτηση στον εκθεσιακό χώρο. Η σειρά των εγκαταστάσεων «Σπόλια», που έχει παρουσιαστεί σε αρκετούς χώρους στην Αθήνα, αποτελεί μέρος του εικαστικού έργου «Επιμέλεια Αρχιτεκτονικών Σπολίων» (2010).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back