ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπίτι του Δεσπότη: Ας βιαστούν…

Εικόνα του άρθρου Σπίτι του Δεσπότη: Ας βιαστούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2016, 17:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, Περιφέρεια Ηπείρου, Μητρόπολη Ιωαννίνων και υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να συνεργαστούν για να σώσουν το παλαιότερο αρχοντικό της πόλης, το Σπίτι του Δεσπότη. Η συνεργασία αυτή πήρε τη μορφή προγραμματικής σύμβασης, με την Περιφέρεια να αναλαμβάνει το κόστος διάσωσης, που ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Τρεις μήνες μετά, καμία εργασία δεν έχει γίνει από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ηπείρου. Κι αυτό επειδή δεν έχουν καν πέσει οι υπογραφές από όλες τις πλευρές στην προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσει η επέμβαση. Αυτή τη στιγμή, η προγραμματική σύμβαση βρίσκεται προς υπογραφή στο υπουργείο Πολιτισμού.

Την ίδια ώρα, το αρχοντικό, στριμωγμένο ανάμεσα σε πολυκατοικίες της οδού Πινδάρου, στην περιοχή του σταδίου, καταρρέει, με την πινακίδα που υπάρχει στην περίφραξη του κτιρίου: «Απαγορεύεται η είσοδος. Κίνδυνος κατάρρευσης» να μοιάζει άκαιρη. Τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει, με το εσωτερικό του αρχοντικού να είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις χειμερινές καιρικές συνθήκες. Ήταν θέμα χρόνου… και οι αρμόδιοι φορείς δεν πρόλαβαν το αναμενόμενο.

Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Αν δεν κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, τότε η… αποστολή διάσωσης θα γίνει πιο δύσκολη. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, τα 300.000 ευρώ θα διατεθούν για άμεσες στερεωτικές εργασίες, για συντήρηση των ξύλινων στοιχείων, των κιγκλιδωμάτων και του γύψινου τζακιού του αρχοντικού αλλά και για εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης.

Όλα αυτά για να μην καταρρεύσει το κτίριο. Όσο για την αναστήλωσή του, αυτή θα αργήσει. Οι τοπικοί φορείς θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν πόρους μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Το Σπίτι του Δεσπότη είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Γιάννενα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρη στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν. Μετά την απελευθέρωση ων Ιωαννίνων, το κτίριο περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συνέχεια με αγοραπωλησία στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1959.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back