ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπίτι του Δεσπότη: Για να μην καταρρεύσει

Εικόνα του άρθρου Σπίτι του Δεσπότη: Για να μην καταρρεύσει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2017, 13:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε το πράσινο φως για την αποκατάσταση ενός σημαντικού διατηρητέου κτιρίου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια αποστολή διάσωσης του αρχοντικού Χουσεΐν Μπέη, γνωστού ως «Σπίτι του Δεσπότη», που βρίσκεται κρυμμένο, ανάμεσα από πολυκατοικίες, στην οδό Πινδάρου, πίσω από το εθνικό στάδιο. Στην αποστολή αυτή, εκτός από το υπουργείο, συμμετέχουν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Τα εμπλεκόμενα μέρη τα συνδέει μια προγραμματική σύμβαση. 

Με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες να έχουν τελειώσει, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων μπορεί να ξεκινήσει τις επεμβάσεις της για να μην πέσει το Σπίτι του Δεσπότη, μιας οικίας που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα αστικού ηπειρώτικου αρχοντικού στα τέλη του 18ου αιώνα.

Το ποσό που θα διατεθεί για τις εργασίες διάσωσης ανέρχονται στα 300.000 ευρώ. Χρηματοδότης θα είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Η αποστολή της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν είναι εύκολη, καθώς μέσα στον χειμώνα μεγάλο μέρος της στέγης του αρχοντικού κατέρρευσε.

Με μια «επένδυση» 300.000 ευρώ, δεν πρέπει να περιμένει κανείς, πάντως, ότι θα υπάρξει μια εικόνα αναστήλωσης. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για άμεσες στερεωτικές εργασίες, για συντήρηση των ξύλινων στοιχείων, των κιγκλιδωμάτων και του γύψινου τζακιού του αρχοντικού αλλά και για εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης. Οι εμπλεκόμενοι φορείς ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε αναστήλωση του αρχοντικού σε δεύτερη φάση, με τη συνδρομή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Το Σπίτι του Δεσπότη είναι το μόνο αρχοντόσπιτο που σώθηκε στα Γιάννενα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1820, χάρη στους εκτεταμένους αμπελώνες που το περιέβαλλαν. Μετά την απελευθέρωση ων Ιωαννίνων, το κτίριο περιήλθε στη διαχείριση της Τράπεζας της Ελλάδας και στη συνέχεια με αγοραπωλησία στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης Ιωαννίνων. Το αρχοντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν η έδρα του μητροπολίτη Ιωαννίνων και σε αυτό οφείλεται η ονομασία του. Έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1959.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3