ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Spider: διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και στοίχημα για όλους

Εικόνα του άρθρου Spider: διαπραγματεύσεις στην Αθήνα και στοίχημα για όλους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2016, 20:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα σύσκεψη για την τύχη της μεταλλοβιομηχανίας Spider έγινε χτες Δευτέρα στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, στη «σκιά» της 28ης Σεπτεμβρίου οπότε έχει οριστεί ο πλειστηριασμός του εργοστασίου.

Πήραν μέρος, από την πλευρά του υπουργείου, ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Νεφελούδης και υπηρεσιακοί παράγοντες, από τη μεριά των εργαζόμενων εκπρόσωποι των σωματείων αλλά και της Ομοσπονδίας στην Αθήνα. Παρόντες ήταν ο Κώστας Πέτσιος, ιδιοκτήτης της εταιρίας και οι νομικοί του σύμβουλοι, αλλά και η αυτοδιοίκηση: το παρών έδωσαν τόσο ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, όσο και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Η γενική εκπροσώπηση μαρτυράει, αφενός ότι το θέμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όλους (πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε καθώς οι μεν εργαζόμενοι κοντεύουν δύο χρόνια ή και τα έχουν ξεπεράσει απλήρωτοι, το δε εργοστάσιο είναι από τα μεγαλύτερα στη χώρα), αφετέρου ότι υπάρχει μια πιθανότητα διεξόδου. Όχι ότι θα είναι εύκολη ή σίγουρη, αλλά τουλάχιστον υπάρχει.

Ο κ. Νεφελούδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες «επανεκκίνησης» περίπου 160 επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα που έχουν περιέλθει σε «ακινησία», μεταξύ των οποίων είναι και η Spider. Αυτό βέβαια απέχει αρκετά από το αίτημα των εργαζόμενων να αναλάβει πλήρως την τύχη του εργοστασίου η πολιτεία.

«Αγκάθι» παραμένει και ο πλειστηριασμός. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έθεσε το ζήτημα (και) τοπικά, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται να πάρει το εργοστάσιο κάποιος ξένος επιχειρηματίας και να το μεταφέρει από τα Γιάννενα, αλλού. Εξέφρασε επίσης την πίστη του ότι το εργοστάσιο μπορεί να πάει πολύ καλά. Δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει τις προσπάθειες που θα γίνουν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας. Η πλευρά της ιδιοκτησίας ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν υποχώρηση και να μην προχωρήσει ο πλειστηριασμός. Ήδη, δηλώνει διαθέσιμη να εκπλειστηριαστεί άλλο ακίνητο της  εταιρίας, μέσα στα Γιάννενα.

Οι εργαζόμενοι βάζουν και μια σειρά άλλα αιτήματα: να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα και να ενταχθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, κάτι για το οποίο επίσης φαίνεται ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα.

Τα χρέη της Spider προσεγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για προσαυξήσεις σε δάνεια, με την μεγάλη «κατηφόρα» να έρχεται από πέρυσι τον Ιούνιο. Το «κλείσιμο της κάνουλας» της τραπεζικής χρηματοδότησης, αλλά και τα περσινά capital controls δυσχέραναν πολύ την κατάσταση της πάλαι ποτέ κραταιάς μεταλλοβιομηχανίας, χωρίς πάντως να είναι οι μόνες αιτίες της παρακμής. Το θέμα είναι ότι το εργοστάσιο της εταιρίας, ως μέσο παραγωγής, είναι  στην πρώτη γραμμή της οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3