ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πόλεμος» για τη Spider στο περιφερειακό συμβούλιο

Εικόνα του άρθρου «Πόλεμος» για τη Spider στο περιφερειακό συμβούλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2016, 20:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το περιφερειακό συμβούλιο δεν ήταν ποτέ γνωστό για τις ήρεμες συνεδριάσεις του, οι οποίες ενίοτε κινούνται και πάνω στα όρια της κοσμιότητας. Σήμερα, για το θέμα της μεταλλοβιομηχανίας  Spider, η συζήτηση ξέφυγε και όλοι οι εμπλεκόμενοι που τοποθετήθηκαν, επιδόθηκαν σε έντονες αντιπαραθέσεις. Κατέληξαν επί της ουσίας, οι εκπρόσωποι του σωματείου Μετάλλου να απαντούν επί προσωπικού, ο περιφερειαρχης να υπερασπίζεται ως ευεργέτη τον ιδιοκτήτη της εταιρίας, πρώην σύμβουλο της παράταξής του κ. Πέτσιο και να κατηγορεί τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου να αφήνει αιχμές κατά πάντων (και του σωματείου εργαζόμενων) και τέλος, ο πρόεδρος του σώματος, με μια παρέμβασή του για να προστατέψει την περιφερειακή αρχή, να παραπέμπει την απόφαση για το θέμα, στο τέλος της συνεδρίασης. Κάπως έτσι, μια ώρα, έστω και αυτού του τεταμένου διαλόγου, πήγε χαμένη, εξαιτίας αυτού του τεχνάσματος του κ. Παργανά.

Το βασικό επίδικο είναι εάν τελικά θα κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι για τον πλειστηριασμό της 28ης Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε ο γραμματέας του σωματείου τους, Χρήστος Κλείτσας, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιο, καθότι έχουν τρία χρόνια απλήρωτοι. «Μας ρωτάτε για την παράταση; Θα δοθούν παρατάσεις στις εξώσεις από τα σπίτια μας; Θα δοθεί παράταση στους λογαριασμούς νερού που περιμένουν να πληρωθούν;» διερωτήθηκε, με αφοπλιστικό τρόπο.

Η τοποθέτησή του προκάλεσε μια από τις γνωστές εκρήξεις του κ. Καχριμάνη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι «δεν εκφράζει κανέναν» και ότι ο ίδιος «εκφράζει το 51% που τον ψήφισε». Κάπως έτσι, ο περιφερειάρχης είπε δύο διαφορετικά πράγματα μέσα σε μισή ώρα. Ο ίδιος είχε ξεκινήσει την τοποθέτησή του ενωτικά, λέγοντας ότι «παρακάμπτει» τις ιδεολογίες και τις πολιτικές, τις οποίες επικαλέστηκε πάντως έμμεσα, με την αναφορά στο εκλογικό του ποσοστό. Η συνέχεια ήταν εκρηκτική, με προσωπικές κυρίως αντιπαραθέσεις μεταξύ του κ. Καχριμάνη και του γραμματέα του σωματείου Μετάλλου κ. Ηλία και διάφορους συμβούλους της περιφερειακής αρχής, που σπάνια τοποθετούνται γενικά, να παρεμβαίνουν και αυτοί με φωνές. Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννου, επιχειρηματίας ο ίδιος, έδωσε μια πολύ προσωπική εκδοχή για το τι είναι επίσχεση εργασίας, λέγοντας ότι «πάνε στη δουλειά οι εργαζόμενοι και δεν δουλεύουνε», κάτι που είναι μισή αλήθεια. Η επίσχεση είναι θεσμοθετημένο εργατικό μέτρο και λαμβάνεται όταν οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νίκος  Έξαρχος πήρε το λόγο και είπε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για το κλείσιμο των εργοστασίων, αλλά η κρίση που περνάει ο καπιταλισμός και δεν έχασε ευκαιρία να αναβιώσει μια παλιά κόντρα του ΠΑΜΕ με το σωματείο Μετάλλου (αναφέρονται σε διαφορετικές τάσεις της Αριστεράς) για να αφήσει αιχμές προς τους εργαζόμενους της  Spider ότι ήταν πολύ ανεκτικοί.

Εν τέλει, άκρη δεν βρέθηκε. Νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης επανέλαβε τις αιχμές για τον τρόπο που «έπεσε έξω» η Spider, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης για «αναστήλωση» 160 επιχειρήσεων. Παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τις επόμενες μέρες στη ΔΕΘ. Και όμως, οι δύο πλευρές στο συμβούλιο χτες ουσιαστικά ήταν στο ίδιο μήκος κύματος στην ενίσχυση των εργαζόμενων με κάποιο επίδομα, αλλά το θέμα της παράτασης στον πλειστηριασμό, είναι αυτό που τις χωρίζει.

Το συμβούλιο θα κατέληγε αργότερα στο σχετικό ψήφισμα, αλλά τα πραγματικά ενδιαφέροντα έπονται για την τύχη της Spider.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back