Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επόμενη μέρα της υπόθεσης Spider

Εικόνα του άρθρου Η επόμενη μέρα της υπόθεσης Spider
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/11/2018, 17:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον αντίκτυπο της υπόθεσης Spider προσπαθεί να διαχειριστεί πολιτικά ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Η υπόθεση αυτή άφησε ένα σοβαρό… αποτύπωμα στην πορεία του περιφερειάρχη.

Πριν από δέκα ημέρες, η περιφερειακή αρχή και το περιφερειακό συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του ακινήτου της Spider στα Καρδαμίτσια. Το ακίνητο πηγαίνει στην εταιρία των σούπερ μάρκετ Παπαδόπουλος, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου διά του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης δεν συμμετείχε τελικά λόγω προσφυγής πολίτη κατά της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Καχριμάνης, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για όλα έγιναν αυτό το διάστημα, δίνοντας τις δικές του απαντήσεις στις κριτικές που ακούγονται και γράφονται για την εμπλοκή του στην υπόθεση Spider του Κώστα Πέτσιου, με τον οποίο έχει συγγενική σχέση. Καταρχάς, ο περιφερειάρχης εκτίμησε ότι, όπως ήρθαν τα πράγματα, επιτεύχθηκε επί της ουσίας ο ένας από τους δύο σκοπούς της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Ηπείρου: Η εξαγορά του ακινήτου και η οικονομική συνδρομή στους εργαζόμενους. Ο δεύτερος στόχος ήταν η μετατροπή του ακινήτου σε μόνιμο εκθεσιακό κέντρο, με τον κ. Καχριμάνη να απαντά στα περί μη ύπαρξης σχεδίου για εκθεσιακό κέντρο και να παραπέμπει σε μια συμβουλευτική έκθεση σκοπιμότητας για τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή των Ιωαννίνων. Ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε. «Αν δεν ήταν το αίτημα των εργαζομένων, δεν θα συμμετείχαμε στον πλειστηριασμό» ξεκαθάρισε, σε μια προσπάθεια να αναδείξει ένα φιλεργατικό προφίλ, προσπερνώντας τις έντονες αντιπαραθέσεις στο παρελθόν εντός της αίθουσας του περιφερειακού συμβουλίου τόσο με τους εργαζόμενους της Spider όσο και με εργαζόμενους της εταιρίας «Καρυπίδης». Ωστόσο, τα περί εκθεσιακού κέντρου δεν εγκαταλείπονται, όπως είπε. «Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε για τον κατάλληλο χώρο» υπογράμμισε.

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στην ημέρα της 2ης Νοεμβρίου, οπότε και έπρεπε να κατατεθεί η εγγυητική επιστολή εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό. Όπως είπε, το πρωί της ίδιας ημέρας ενημερώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ύπαρξη προσφυγής από πολίτη με το σκεπτικό ότι δεν έγινε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ακίνητο προς εκθεσιακό κέντρο. Μάλιστα, η προσφεύγουσα πολίτης προτείνει ακίνητό της στην περιοχή Κατσικά. Σε αυτό το σημείο ο περιφερειάρχης άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μια «ύποπτη» προσφυγή, λέγοντας ότι θα αναζητήσει το κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου για να διαπιστωθεί αν είναι υπαρκτό ή όχι. Η εμπλοκή αυτή σταμάτησε τη διαδικασία συμμετοχής στον πλειστηριασμό για την Περιφέρεια Ηπείρου. Ωστόσο, η Περιφέρεια δεν προχώρησε τότε σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Καχριμάνης πρόσθεσε δε ότι πριν από την έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου είχε προηγηθεί συνάντηση των επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίες (πλην μίας, της «Λαϊκής Συσπείρωσης») ήταν υπέρ της συμμετοχής στον πλειστηριασμό.

Σε πιο πολιτικό επίπεδο, ο περιφερειάρχης απάντησε σε όσους, όπως είπε, «θίγουν την προσωπικότητά μου. Λάθη μπορεί να κάνουμε όλοι, αλλά ανήθικες ενέργειες ποτέ».

ΡΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΖΗΤΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

Λίγη ώρα πριν τη συνέντευξη Τύπου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος, με ανακοίνωσή του, ζήτησε την παραίτηση του κ. Καχριμάνη και την αντικατάστασή του από υπηρεσιακό περιφερειάρχη με αφορμή την υπόθεση Spider. Ο κ. Ριζόπουλος κάνει λόγο για «δικαίωση της παράταξής του» στα όσα είχε υποστηρίξει και κατηγορεί τον κ. Καχριμάνη ότι έχει μετατρέψει την Περιφέρεια σε «προεκλογική ‘εργαλειοθήκη’». «Ως εκ τούτου, πρέπει άμεσα να διαχωριστεί η διακυβέρνηση της Περιφέρειας από τη σκανδαλώδη διαχείριση των οικονομικών, όπως ασκείται σήμερα με βασικό γνώμονα τις προεκλογικές και συγγενικές ανάγκες του κ. Καχριμάνη» καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back