Η μεταλλοβιομηχανία Spider έχει υπάρξει το πιο στιβαρό επιχειρηματικό όνομα για χρόνια στη βαριά βιομηχανία στην Ήπειρο και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο του μετάλλου.
Τον Μάρτιο του 2013 έφτασε να οφείλει περί τα 2,3 εκατ. ευρώ μόνο σε δεδουλευμένα, στο προσωπικό που ακόμα περιμένει, μέχρι σήμερα, να πληρωθεί από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων.
Ο επόμενος όμως πλειστηριασμός, θα είναι ιδιαίτερος. Μετά από μια σειρά άγονων διαδικασιών, στις οποίες οι ενδιαφερόμενοι (υπάρχουν και είναι κυρίως τράπεζες) δεν εμφανίστηκαν ποτέ δια προσφοράς, στις 7 Νοεμβρίου μπαίνει στο παιχνίδι η Περιφέρεια Ηπείρου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια ετοιμάζεται να πλειοδοτήσει για ακίνητο ιδιώτη. Το έχει ξανακάνει με τις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτηρίου «Παλλάδιο» πριν χρόνια, χωρίς να λείπουν οι κριτικές για την εξαγορά ενός ιδιωτικού ακινήτου. Σήμερα εκεί στεγάζεται μεταξύ άλλων το ΚΕΔΔΥ.
Στις 7 Νοεμβρίου όμως, η κατάσταση είναι κάπως πιο σύνθετη. Η Περιφέρεια θέλει να μπει στον πλειστηριασμό μόνο για το ακίνητο των Καρδαμιτσίων, το παλιό εργοστάσιο δηλαδή. Ωστόσο, από τη μια η πίεση των εργαζόμενων που παραμένουν απλήρωτοι και εγκλωβισμένοι στα «συντρίμμια» της εταιρίας, αλλά και ένα μάλλον θολό κυβερνητικό σχέδιο για επανεκκίνηση βιομηχανιών και από την άλλη, περιφερειακοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που θέλουν να έχουν εκλογικά οφέλη, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάτι περισσότερο: την επαναλειτουργία της επιχείρησης με ευθύνη της Περιφέρειας και χρηματοδότηση από το κράτος.
Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης δεν έχει τέτοιο σχέδιο πάντως. Η διατυπωμένη σκέψη του είναι να γίνει εκθεσιακό κέντρο το ακίνητο των Καρδαμιτσίων, ενώ σε αντίστοιχες περιπτώσεις (όπως π.χ. στην «Δωδώνη»), έχει δηλώσει ότι η Περιφέρεια δεν θα κάνει τον επιχειρηματία. Έτσι και αλλιώς, ο περιφερειάρχης είναι θιασώτης της αντίληψης για λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Στην περίπτωση της Spider πάντως, οι παραλληλισμοί που ενδεχομένως να θελήσει να αποφύγει είναι περισσότεροι, καθότι ο Κώστας Πέτσιος είναι συγγενής του και για χρόνια πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου, σύμβουλος με την παράταξή του…
Η Spider δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα όταν αποχώρησε ο ένας από τους δύο αδερφούς Πέτσιου. Η εταιρία είχε καταγράψει το 2012 πωλήσεις ύψους 14,5 εκατ. ευρώ, σε αναλογία τρεις στις τέσσερις, στην Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα, οι εργαζόμενοι, από τα πιο ισχυρά σωματεία των Ιωαννίνων, υποστηρίζουν ότι η βιομηχανία (μπορεί να έχει) δουλειά και παραγγελίες και ότι η ευθύνη για το φαλιμέντο της βαραίνει τις τράπεζες, αλλά και την πολιτική της ιδιοκτησίας να μεταφέρει τις υποδομές και τις δουλειές της στο εξωτερικό (π.χ. Σερβία). Ωστόσο, σε διάστημα τετραετίας, τα έσοδά της είχαν μειωθεί τότε κατά 70%.
Μόνο το 2013, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εταιρία από Δήμους (η Spider έφτιαχνε τους κάδους απορριμμάτων) ήταν 6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το επίπεδο εκτιμώνται όλα της τα ακίνητα, δηλαδή τα Καρδαμίτσια, το εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ, η πολυκατοικία στην οδό Κοραή και κάποια ακόμα στην Αθήνα.
Πριν από πέντε χρόνια, αρχές Σεπτεμβρίου του 2013, η εταιρία υπέγραψε συμφωνητικό παροχής χρηματοδοτικών διευκολύνσεων δια κοινοπραξίας πιστωτών (stand still agreement) με τις τράπεζες, καταθέτοντας επιχειρησιακό σχέδιο εξυγίανσης. Από το 2012 οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαν μεταφερθεί στην κατηγορία επιτήρησης.
Πέντε χρόνια αργότερα, η εταιρία δεν λειτουργεί (από το τέλος του 2015 πρακτικά), έχει κάνει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά δεν έχει επέλθει τίποτε οριστικό σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Αποτέλεσμα είναι και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι (δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν κάποιο επίδομα, μιας και η εταιρία δεν εμφανίζεται ως χρεοκοπημένοι ή αυτοί ως απολυμένοι) και μια από τις βασικότερες παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, να σκουριάζει…
Το ιστορικό της επιχείρησης
- 1946-ο Νικόλαος Πέτσιος ξεκίνησε να λειτουργεί στα Γιάννενα ένα μηχανουργείο για κατασκευή καλουπιών.
- Δεκαετία ’60-η εταιρία μπαίνει στον τομέα των μεταλλικών επίπλων και σομπών πετρελαίου, αλλά και των «dexion» των λυόμενων μεταλλικών ραφιών που αγοράζουν μαζικά τα πρώτα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
- 1972-ιδρύεται επίσημα η SPIDER ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ & ΥΙΟΙ ΑΕ. Μέσα στη δεκαετία του ’70 κατασκευάζει μεταξύ άλλων μεταλλικά μέρη οχημάτων για την Stayer Hellas και στη συνέχεια μπαίνει στην κατασκευή χαλύβδινων καλύκων, ερπυστριών αρμάτων, μερών οχημάτων τζιπ.
- 1975-αναγείρεται το δεύτερο εργοστάσιο στα Γιάννενα
- Δεκαετία ’80-συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και είσοδος στην κατασκευή μεταλλικών κάδων απορριμμάτων.
- 1995-Ιδρύεται η SPIDER ITALIA, την πρώτη θυγατρική εταιρεία στο εξωτερικό, με αντικείμενο την εμπορία κάδων απορριμμάτων.
- 1998-ιδρύεται η SPIDER UK LTD η οποία επίσης δραστηριοποιείται στην εμπορία συστημάτων αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων.
- 1999-η εταιρία μπαίνει στο χρηματιστήριο (παράλληλη αγορά) με την έκδοση 1.039.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών και άντληση κεφαλαίων ύψους 5,2 δισ. Δρχ -15,3 εκ. Ευρώ.
- 2001-ο όμιλος κατασκευάζει μεταλλικά μέρη του τζιπ της Mercedes για το στρατό.
- 2007-ιδρύεται η θυγατρική SPIDER ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε. με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, στο οποίο η “SPIDER” ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Ν. ΠΕΤΣΙΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ Α.Ε. συμμετέχει με ποσοστό 99,99%. Η εταιρία ασχολείται με την ανακύκλωση απορριμμάτων.