ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σπ. Ριζόπουλος: «Κάντο όπως η Κεντρική Μακεδονία»

Εικόνα του άρθρου Σπ. Ριζόπουλος: «Κάντο όπως η Κεντρική Μακεδονία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2020, 15:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πρόσκληση… στην περιφερειακή αρχή Ηπείρου να προετοιμάσει ένα πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον πανδημία με αδιάθετα ποσά από το ΕΣΠΑ όπως έκανε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, απευθύνει η παράταξη του Σπύρου Ριζόπουλου «Ορίζοντες Ηπείρου».

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αυτό που αμφισβητούσε και χλεύαζε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου -όταν εμείς προτείναμε την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ηπείρου για να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της πανδημίας- το έκανε πράξη ο συνάδελφός του περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας» τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη, η οποία κατηγορεί την περιφερειακή αρχή ότι «έχει εγκλωβιστεί στον μικρόκοσμό της».

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» επικαλούνται της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία» που βρίσκεται αυτές τις μέρες στον «αέρα», στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020». Όπως αναφέρεται, η συγκεκριμένη δράση αφορά στην ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία με τη μορφή επιχορήγησης και η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης ήτοι από 5.000€ κατ’ ελάχιστο έως του ποσού των 50.000,00€ (μέγιστο) ως επιχορήγηση.

Μάλιστα, η παράταξη, με αρκετό σαρκασμό, παραπέμπει την Περιφέρεια Ηπείρου στο κανονιστικό πλαίσιο της συγκεκριμένης προκήρυξης (άρθρο 6 της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» και αρ.  2020/C91/01/20-3-2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει)..

«Επισημαίνουμε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα επιχειρηματικά προγράμματα ενισχύσεων που υλοποιούνταν και από τις Περιφέρειες και από το κράτος, κατά την προ covid εποχή και στις διευκολύνσεις που παρέχονται πλέον, από το ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να σωθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την καταστροφή και η κύρια αλλαγή έγκειται στη μη απαίτηση ύπαρξης ίδιας συμμετοχής από πλευράς της επιχείρησης, στοιχείο που ήταν εν πολλοίς απαγορευτικό για πολλούς, ακόμα και στην προ covid-19 εποχή, πολλώ δε μάλλον τώρα που το μέλλον πολλών επιχειρήσεων μοιάζει τουλάχιστον δυσοίωνο» επισημαίνεται.

Παράλληλα, οι «Ορίζοντες Ηπείρου» καλούν τα επιμελητήρια της Ηπείρου να πιέσουν την Περιφέρεια προς την κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back