Oikonomou pisoi
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Σοφόν το σαφές

Εικόνα του άρθρου Σοφόν το σαφές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2018, 11:08
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο Σπύρος Γεωργάτος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και μέλος της επιτροπής που σύνταξε την πρόταση για το ενιαίο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με την επιστολή του, απαντάει σε μερικά ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τα πρώτα 24ωρα της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου συνένωνσης πανεπιστημίου-ΤΕΙ.

Σοφόν το σαφές, του Σπύρου Γεωργάτου


1.    Όπως εξήγησα σε πρόσφατη τηλεοπτική μου συνέντευξη, είμαι πράγματι ο κύριος συντάκτης της βασικής εισήγησης για τον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης-Έρευνας που αφορά την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Α.Ε.Ι. και τη διασύνδεσή τους με τα Ερευνητικά Κέντρα. Υπερασπίζομαι αυτή την εισήγηση, η οποία γράφτηκε στα πλαίσια του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, γιατί είναι μια πρωτότυπη επεξεργασία που έγινε με άρτιο τρόπο, επί τη βάσει πραγματικών στοιχείων και με την ανεκτίμητη συνδρομή του νυν Υπουργού Παιδείας (που τότε υπηρετούσε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής). Σε αυτή την επεξεργασία συνέβαλαν επίσης διακεκριμένοι συνάδελφοι από τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. σε όλη σχεδόν την επικράτεια, από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, μέχρι την Κρήτη.

2.    Η εισήγηση για τον Ενιαίο Χώρο αποτέλεσε το έναυσμα και τη βάση για να αρχίσει ένας παραγωγικός διάλογος ανάμεσα στα Α.Ε.Ι., με την άμεση εμπλοκή όσων είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Όμως, από εκείνο το σημείο και μετά, πολλές τεχνικές –και όχι τόσο τεχνικές- λεπτομέρειες άλλαξαν, άλλοτε σύμφωνα και άλλοτε αντίθετα προς τις εισηγήσεις μου. Η συνεισφορά μου στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο αφορά κυρίως τη ενσωμάτωση των Τμημάτων που θα δημιουργηθούν στη Σχολή Επιστημών Υγείας, τον σχεδιασμό του Ερευνητικού Κέντρου και ορισμένα σημεία στη διαδικασία ενσωμάτωσης του προσωπικού των Τ.Ε.Ι. (όπου προσπάθησα να βοηθήσω σε ένα ζήτημα, το οποίο είχε δημιουργήσει τόσο βάσιμες όσο και αβάσιμες επιφυλάξεις).

3.    Υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση και ότι τώρα είναι η στιγμή να κατατεθούν προτάσεις και αντιπροτάσεις, επισημαίνω εδώ τρία ζητήματα:


- Το πρώτο θέμα αφορά τον μεγάλο αριθμό των νέων Τμημάτων που προτείνονται στο σχέδιο νόμου (εν σχέσει προς την πρόταση της μικτής επιτροπής διαλόγου). Πιστεύω ότι η διαχείριση αυτού του προβλήματος θα αποδειχθεί δύσκολη, ιδιαίτερα εάν προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα των υποδομών και του νέου προσωπικού. Περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις άλλων συναδέλφων και ιδιαίτερα των υποψηφίων για τη θέση του Πρύτανη στο θέμα αυτό.
Οι επιφυλάξεις μου είναι ακόμα μεγαλύτερες σε ό,τι αφορά το νέο Τμήμα που προτείνεται στην Ηγουμενίτσα. Μαζί με άλλους συναδέλφους, θα προσπαθήσουμε καταθέσουμε άμεσα μια συγκροτημένη αντιπρόταση, η οποία αναπληρώνει με ακαδημαϊκό τρόπο το κενό που δημιουργείται στην Ηγουμενίτσα με την κατάργηση του υπάρχοντος Τμήματος Τ.Ε.Ι., χωρίς να υπονομεύεται η συνοχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και να μεγεθύνονται τα λειτουργικά του έξοδα.
Αντίθετα με όσα ακούστηκαν πρόσφατα, δηλώνω επώνυμα και κατηγορηματικά ότι δεν είχα την παραμικρή εμπλοκή στο θέμα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (παρά μόνο ως ακροατής). Έκφράζω τη λύπη μου για τους υψηλούς τόνους που επικρατούν στη σχετική συζήτηση και εύχομαι να επιλυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

- Το δεύτερο θέμα στο οποίο προσωπικά αποκλίνω από ό,τι περιγράφεται στο σχέδιο νόμου αφορά τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων Τμημάτων. Η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να τεθεί χρονικό όριο και ότι θα πρέπει εν καιρώ να αποφασίσει η Σύγκλητος για το πότε ακριβώς θα αρχίσει η εισαγωγή φοιτητών. Η αφετηρία των επιφυλάξεών μου στο θέμα αυτό είναι αυτονόητη: όχι εκπτώσεις σε ακαδημαϊκά ζητήματα, όχι βιασύνη και προχειρότητα εις βάρος των εκπαιδευομένων.

- Η τρίτη και τελευταία αντιπρόταση (ή καλύτερα συμπλήρωση) που θα ήθελα να κάνω στο σχέδιο νόμου αφορά την οικονομική διαχείριση του υπό ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου. Νομίζω ότι είναι σοφότερο να διαθέτει ο νέος φορέας το δικό του Λογιστήριο, για να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία στη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Κλείνω αυτό το σημείωμα με την υπόσχεση να επανέλθω αναλυτικότερα, καθώς πυκνώνει ο διάλογός για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Πιστεύω ότι το εγχείρημα του Ενιαίου Χώρου είναι μια εμβληματική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που θα δώσει καρπούς, εάν βέβαια δεν υπονομευθεί από πελατειακά δίκτυα και μικροπολιτικές επιδιώξεις.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back