ΕΛΛΑΔΑ

SMS τέλος ή… μόνο για «ντόπιους»;

Εικόνα του άρθρου SMS τέλος ή… μόνο για «ντόπιους»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2021, 17:08
ΕΛΛΑΔΑ

Το θέμα του περιορισμού μετακινήσεων, με τα γνωστά SMS που καθορίζουν τις μετακινήσεις (σε ένα βαθμό…) τους τελευταίους σχεδόν επτά μήνες, είναι ξανά στο προσκήνιο.

Το θέμα είναι ότι δεν μοιάζει σίγουρη η κατάργησή τους, ακόμα και όταν επιτραπούν αναγκαστικά οι διανομαρχιακές μετακινήσεις, στις 15 Μαΐου, λόγω επανεκκίνησης τουρισμού.

Φυσικά, η αντίθεση «εγχώριοι-τουρίστες», εάν τα SMS παραμείνουν, θα δημιουργήσει  συνθήκες εξαίρεσης που δεν μπορεί να τις δικαιολογήσει κανένα οικονομικό επιχείρημα και θα επιρρώσει τις απόψεις που λένε ότι η κυβέρνηση αποφασίζει με μοναδικό γνώμονα τον τουρισμό και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Σήμερα, οι κυβερνητικές απόψεις που καταγράφονται είναι δύο:

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι μέχρι τις 15 σίγουρα θα ισχύουν τα SMS. Για μετά, είπε ότι «θα δούμε τι μπορεί να γίνει και τι μπορεί να επανεξεταστεί» και ότι το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι ήδη μια φορά, η επιτροπή ειδικών δεν εισηγήθηκε θετικά, παρότι κυβερνητικά στελέχη έκαναν δηλώσεις περί κατάργησης των SMS από την επανέναρξη της εστίασης.

Από την άλλη, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, όχι φημισμένος για την αξιοπιστία των κατά καιρούς δηλώσεών του, είπε στον ΑΝΤ1 περίπου τα ίδια, ότι δηλαδή μέχρι τις 15 Μαΐου σίγουρα θα ισχύουν τα SMS και ότι αναμένονται αποφάσεις για το μετά.

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η δικαιολόγηση τυχόν παραμονής των SMS για μόνιμους κατοίκους. Απαντώντας στην ερώτηση αν οι τουρίστες θα κυκλοφορύν άνευ SMS και οι μόνιμοι κάτοικοι με την υποχρέωση αποστολής, είπε: «Αυτό θα το δούμε μετά τις 15/5. Επειδή όμως το ακούω πολύ αυτό, θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που το λένε, θέλουμε μήπως να μην έρθουν οι τουρίστες στην Ελλάδα».

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «αυτοί που θα έρχονται θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως ξέρετε, η επιτροπή θα αποφασίσει βαθμούς ελευθερίας και για τους εδώ εμβολιασμούς». Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχει ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμών στην ΕΕ, ενώ αρκετές είναι οι εκκρεμότητες τι ακριβώς θα προβλέπει το «πράσινο πιστοποιητικό», ποια εμβόλια θα εντάσσονται σε αυτό, ποιες δυνατότητες μετακίνησης κ.λπ. Ενδεικτικό της απόστασης των δηλώσεων του υπουργού από τη λογική της ΕΕ, είναι ότι η μεγαλύτερη συζήτηση για το πράσινο πιστοποιητικό είναι να μη δημιουργεί ανισότητες ανάμεσα στους πολίτες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
ΣΜΣ ψυχαναγκασμου για τους ιθαγενείς και όλα ελεύθερα για τους τουρίστες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back