Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταδεικνύει ότι μόλις έξι βουνά της Ελλάδας υφίστανται σήμερα τις λιγότερες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, καθώς είναι ελεύθερα από δρόμους κι άλλες τεχνητές επιφάνειες. Συγκεκριμένα οι πολύ μεγάλες Περιοχές Άνευ Δρόμων εντοπίζονται στα Λευκά Όρη της Κρήτης, στον Όλυμπο, στον Ταΰγετο και στο Σάος Σαμοθράκης, και σε δύο ηπειρώτικα βουνά: Στον Σμόλικα και στην Τύμφη.
Αυτή η πανεπιστημιακή έρευνα πήγε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης, ο οποίος ζήτησε τη δέσμευση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των ορεινών αυτών περιοχών καταρχήν από τη χάραξη δρόμων και από τη δημιουργία αιολικών πάρκων.
Η επίκαιρη ερώτηση συζητήθηκε χτες στη Βουλή, με τον κ. Αρσένη να μεταφέρει σε ανακοίνωσή του την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου. «Θα αξιολογήσουμε τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και θα εξετάσουμε την ένταξη των περιοχών αυτών σε καθεστώς προστασίας. Στο νέο Χωροταξικό των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σχεδιάζουμε να υπάρξει ειδική μέριμνα για την οριζόντια προστασία των βουνών και των μικρών νησιών» είπε χαρακτηριστικά.
Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, όπως πρόσθεσε όμως, ισχύει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο του 2009. «Η χωροθέτηση των ΑΠΕ δεν γίνεται σε θεσμικό κενό. Υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του 2009. Δεν μπορεί να σταματήσει μια τέτοια διαδικασία, σε μια περίοδο που οξύνεται η κλιματική αλλαγή, επειδή προέκυψαν νέα δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αρσένης επέμεινε ότι η μελέτη πρέπει να αξιολογηθεί και να ανασταλεί οποιαδήποτε απόφαση για κατασκευή δρόμων, γιατί «μέχρι να την αξιοποιήσετε ως εργαλείο μπορεί οι περιοχές αυτές να μην ανήκουν πλέον στον παγκόσμιο χάρτη των παρθένων Περιοχών Άνευ Δρόμων».
Τη σχετική μελέτη έκαναν το Εργαστήριο Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική». Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation.
Η μελέτη θίγει το ζήτημα των αποκαλούμενων «περιοχών άνευ δρόμων» (ΠΑΔ), οι οποίες επιστημονικά ορίζονται ως εκτάσεις άνω του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, που απέχουν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο. Στην Τύμφη πρόκειται για μια έκταση 115,66 τ. χλμ. (υψόμετρο: από 569 μ. έως 2.497 μ.) και στον Σμόλικα για μια έκταση 54,91 τ. χλμ. (υψόμετρο: από 1.196 μ. έως 2.637 μ.). Διαβάστε περισσότερα σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή».