Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Οι «δρόμοι» του Χάρη Μπινώλη

Εικόνα του άρθρου Οι «δρόμοι» του Χάρη Μπινώλη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2018, 23:50
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Δρόμοι παλιοί που αγάπησα…» λένε οι στίχοι του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Αυτοί οι «δρόμοι οι παλιοί» αποτέλεσαν την έμπνευση για το στήσιμο μιας ιδιαίτερης έκθεσης που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή (στην οδό Σούτσου 26).

Δημιουργός της ο Χάρης Μπινώλης, ένας άνθρωπος διακριτικός και με σεμνότητα. Υπάλληλος στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, ασχολείται με τη φωτογραφία εδώ και 40 χρόνια. Τα στιγμιότυπα που έχει απαθανατίσει με τον φακό του, δείχνουν έναν φωτογράφο που ζει την πόλη και που βλέπει τις γωνιές της και τους «δρόμους» της, αυτούς που συνήθως οι περισσότεροι από μας τους περνάμε βιαστικά. Αλλά αυτό δεν είναι η φωτογραφία; Η σύλληψη στιγμών που «θυμίζουν» το παρελθόν, βιώνουν και υπογραμμίζουν το παρόν και υποδεικνύουν ίσως το μέλλον.

Στην έκθεση αυτή, εμφανίζεται η πόλη των Ιωαννίνων με τα διάφορα πρόσωπά της, όντας ένας ζωντανός οργανισμός, όσο κι αν κάποιες φορές υπάρχει η αίσθηση της στασιμότητας. Ο φακός του Χάρη Μπινώλη συλλαμβάνει τη νέα όψη των παλιών δρόμων που περιβάλλουν τον Μώλο, τις οδούς Σούτσου και Κουντουριώτου, την οδό Αβέρωφ με τα ανακαινισμένα παραδοσιακά οικοδομήματα, το σχετικά νέο οικοδόμημα των παλιών σφαγείων... Παλιά και νέα ορόσημα της πόλης. Δρόμοι παραδοσιακοί, δρόμοι της λίμνης, δρόμοι των εθίμων, δρόμοι του παιχνιδιού, δρόμοι «ασήμαντοι», δρόμοι βουβοί, δρόμοι του γυρισμού, δρόμοι της νιότης.

Δρόμοι όμως… και της υπομονής. Γιατί η φωτογραφία θέλει υπομονή. Το κλικ δεν είναι σχεδόν ποτέ τυχαίο. «Περίμενα αρκετή ώρα για να βγάλω αυτή τη φωτογραφία. Ήθελα ένα στοιχείο ανθρώπινο» μας εξηγεί ο κ. Μπινώλης μπροστά από τη φωτογραφία με την κεντρική πύλη του Κάστρου. Για το κάθε στιγμιότυπο που εκθέτει, έχει και μια μικρή ιστορία να διηγηθεί. Στην έκθεση υπάρχει και ένα ιδιαίτερο σύνολο ασπρόμαυρων φωτογραφιών. «Ήθελα να βγάλω κάποιες φωτογραφίες με τη ματιά των παλιών φωτογράφων όπως του Χαρισιάδη και του Καλογερίδη με τον όρο όμως να μην μπορεί να διακρίνει ο θεατής με την πρώτη ματιά ότι είναι φωτογραφία του σήμερα. Ήταν ένα δύσκολο αλλά ενδιαφέρον παιχνίδι» μας λέει.

Η έκθεση αυτή του Χάρη Μπινώλη είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση. Αν σας φέρει ο δρόμος, η έκθεση θα φιλοξενείται στο Ίδρυμα Γκανή μέχρι 30 Απριλίου και θα είναι ανοιχτή από Δευτέρα έως Παρασκευή (09:00-14:00).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back