Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To σμίξιμο του Corpo Umano

Εικόνα του άρθρου To σμίξιμο του Corpo Umano
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2017, 13:35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέφανος Πάσχος-Γιάννης Πάσχος: Ξαδέλφια, φίλοι, δημιουργοί που κάποια στιγμή ονειρεύτηκαν να κάνουν μαζί μια έκθεση. Το όνειρο ετοιμάζεται να γίνει πραγματικότητα. Μόνο που ο Στέφανος Πάσχος δεν θα είναι εκεί. Η έκθεση θα γίνει «εις μνήμη» του Στέφανου Πάσχου, του σημαντικού αυτού φωτογράφου που «έφυγε» ξαφνικά τον Ιανουάριο του 2017. 

Από 1 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου, η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Photometria International Photography Festival θα παρουσιάσει την «Corpo Umano». Θα εκτεθούν επιλεγμένα έργα από τους δύο βασικούς άξονες της φωτογραφικής θεματολογίας του Στέφανου Πάσχου: το γυναικείο σώμα και το πορτραίτο. Ο πρώτος όροφος της πινακοθήκης θα περιλαμβάνει τις ασπρόμαυρες εκτυπώσεις (emulsion liquide) σε σύζευξη με τα ποιήματα του Γιάννη Πάσχου («Μεγάλες Διώρυγες», εκδόσεις Μελάνι, 2015), ενώ στο ισόγειο θα παρουσιαστεί η πολυποίκιλη δουλειά του Στέφανου Πάσχου ως εικαστικού μέσα από την ενότητα των «Φαγιούμ». 

«Corpo Umano» λοιπόν εις μνήμη του Στέφανου Πάσχου, με τον Γιάννη Πάσχο να καταγράφει σε ένα σημείωμά του το ιδιαίτερο σμίξιμο αυτής της έκθεσης. «…Εκείνο το βράδυ σε κλίμα κατάνυξης και υπερβατικών αναζητήσεων ξεπήδησε και η ιδέα να κάνουμε κάτι οι δυο μας. Να σμίξουν οι φωτογραφίες του και τα ποιήματά μου από το βιβλίο ‘Μεγάλες Διώρυγες’ που ήταν αφιερωμένο στο γυναικείο στήθος. Μια ιδέα ήταν που έμεινε για καιρό (όπως και τόσες άλλες) αδρανής. Την άνοιξη όμως του 2016 βάλαμε το σχέδιο μπροστά, στην αρχή σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε χώρο στην Αθήνα, μετά στη Θεσσαλονίκη όπου είχαμε περάσει οι δυο μας περιπετειώδεις μέρες, καταλήξαμε στα Γιάννενα, εκεί που ανθίζουν τα παιδικά μας χρόνια και η γη ισορροπεί με ασφάλεια στο κεφάλι του αγαπημένου μας μάγου Βακάντρα.
Τίτλος; τον ρωτάω. 

Corpo Umano

Ανθρώπινο σώμα;

Ναι

Nude; 

Nude is not naked, σύζευξη με τα ποιήματά σου, μου απαντά»…

Και λίγα πράγματα για τους δημιουργούς:

Ο Στέφανος Πάσχος (1948-2017) είχε σπουδάσει κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου στην Αθήνα και φωτογραφία στο Παρίσι. Υπήρξε για πάνω από 30 χρόνια καθηγητής φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών του ΤΕΙ Αθήνας και τα τελευταία χρόνια είχε ασχοληθεί εντατικά με τη διδασκαλία των τεχνικών σκοτεινών θαλάμου (Darkroom Creative Project). Ήταν συνιδρυτής του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών. Είχε διακριθεί στο πορτρέτο, το γυμνό και τη μόδα με έργα καλλιτεχνικής και αισθητικής αρτιότητας, συνδυάζοντας τεχνικές και υλικά με πρωτοποριακό τρόπο. Στο ενεργητικό είχε δέκα ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δέκα διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ και πολλές ομαδικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε εκδόσεις βιβλίων και λευκωμάτων, ενώ είχε εργαστεί και ως διευθυντής φωτογραφίας τεσσάρωνκινηματογραφικών ταινιών. 

O Γιάννης Πάσχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Είναι ομότιμος καθηγητής ιχθυολογίας. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στην Ουγγαρία και στη Νορβηγία. Το επιστημονικό του έργο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και περιλαμβάνει βιβλία, επιστημονικά συγγράμματα και άρθρα. Το 2016 βραβεύτηκε για την προσφορά στην επιστήμη της ιχθυολογίας.

Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει ποιήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια τα οποία για χρόνια παρέμεναν αδημοσίευτα. Το 2005, εκδόθηκε το πρώτο του ποιητικό κείμενο με τίτλο «Lila Teman» από τις εκδόσεις Οδός Πανός. Ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια ποιητικές συλλογές,διηγήματα και δοκίμια. Η τελευταία του δουλειά είναι η συλλογή ποιημάτων «Μεγάλες Διώρυγες». 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back