Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτσέζικη… επιστολή για δεύτερο δημοψήφισμα

Εικόνα του άρθρου Σκωτσέζικη… επιστολή για δεύτερο δημοψήφισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/03/2017, 23:08
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν στέλνει μόνο επιστολές η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τεράζα Μέι, λαμβάνει επίσης. Αποστολέας η πρώτη υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον με αίτημα να επιτρέψει το Λονδίνο την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σε αυτές τις πολύ αλλαγμένες συνθήκες ο λαός της Σκωτίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το μέλλον του», σημειώνει η επιστολή σε μια αναφορά στην ψήφο υπέρ του Brexit, η οποία δε βρήκε σύμφωνη το 62% των Σκωτσέζων.

«Εν συντομία, να ασκήσουμε το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση», προσθέτει η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP).

Η Στέρτζιον σημειώνει ότι η στιγμή για την έναρξη της διαδικασίας για το δημοψήφισμα είναι κατάλληλη, ώστε αυτό να διεξαχθεί μεταξύ του Οκτωβρίου του 2018, όταν θεωρητικά θα έχουν συμφωνηθεί οι όροι του Brexit και της άνοιξης του 2019, λίγο πριν υλοποιηθεί το Brexit.

Την περασμένη Τρίτη το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση το 2018 ή το 2019, αλλά απαιτείται προηγουμένως η έγκριση από το Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι η Μέι έχει ήδη απορρίψει το αίτημα διαμηνύοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα», με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ σε εξέλιξη.

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν την ανεξαρτητοποίησή τους στο δημοψήφισμα του 2014 με 55% έναντι 45%, αλλά η Στέρτζον υποστηρίζει ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει έκτοτε επειδή, παρότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του ψήφισε υπέρ του Brexit, οι Σκωτσέζοι τέθηκαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.


Η φωτογραφία της Νίκολα Στέρτζον είναι από την ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Σκωτίας στο Twitter και φέρει την εξής λεζάντα: "Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον στο Bute House (σ.σ.: πρωθυπουργική κατοικία) στο Εδιμβούργο επεξεργάζεται το τελικό σχέδιο της επιστολής του Άρθρου 30 προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι".

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back