ΚΟΣΜΟΣ

Σκωτία-Ν. Στέρτζιον: Ελεύθερη μετά από επτά ώρες ανάκρισης

Εικόνα του άρθρου Σκωτία-Ν. Στέρτζιον: Ελεύθερη μετά από επτά ώρες ανάκρισης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2023, 00:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η Νίκολα Στέρτζιον ανακρίθηκε «ως ύποπτη» από τους αστυνομικούς που ερευνούν τις καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Η πρώην πρώτη υπουργός και ηγέτης του SNP συνελήφθη από την αστυνομία το πρωί της Κυριακής, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών, αφού προσήλθε οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα.

Η Στέρτζιον, η οποία παραιτήθηκε στις αρχές Απριλίου από τη θέση της ως επικεφαλής τους κόμματος SNP, είναι το τρίτο πρόσωπο που συλλαμβάνεται στο πλαίσιο της επιχείρησης Branchform. Πρόκειται για έρευνα που διενεργεί η αστυνομία της Σκωτίας η οποία ερευνά  ισχυρισμούς ότι το κόμμα διέθεσε παρανόμως περισσότερες από 600.000 λίρες σε δωρεές για την εκστρατεία ανεξαρτησίας

Η Στέρτζιον κρατήθηκε και ανακρίθηκε από τους αστυνομικούς για περισσότερες από επτά ώρες προτού αφεθεί ελεύθερη.

Όπως αναφέρει ο Guardian, o σύζυγός της, Πίτερ Μάρελ, πρώην διευθύνων σύμβουλος του SNP, συνελήφθη στο σπίτι τους στο Uddingston κοντά στη Γλασκώβη στις 5 Απριλίου και ανακρίθηκε για σχεδόν 12 ώρες προτού αφεθεί ελεύθερος χωρίς όμως να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Επίσης, η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι τους και τον κήπο τους, και επίσης ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία του SNP, από όπου κατάσχεσε έγγραφα και υπολογιστές.

Ακόμη ο Κόλιν Μπίτι, τότε ταμίας του κόμματος, συνελήφθη και ανακρίθηκε στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας στις 18 Απριλίου. Κι αυτός αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, εν αναμονή περαιτέρω ερευνών.

Η Στέρτζιον έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν γνώριζε για κανένα παράπτωμα σχετικά με τα οικονομικά του SNP ή τον χειρισμό περισσότερων από 600.000 λιρών σε δωρεές για ένα μελλοντικό δημοψήφισμα ανεξαρτησίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στα τέλη Απριλίου, η Στέρτζιον αρνήθηκε επίσης ότι η αστυνομική έρευνα έπαιξε ρόλο στην απόφασή της να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο, μετά από οκτώ χρόνια ως ηγέτης του SNP και πρώτη υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back