Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκόνη πάνω από τα όρια

Εικόνα του άρθρου Σκόνη πάνω από τα όρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2018, 16:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου προειδοποιεί για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων. Οι μετρήσεις τις τρεις προηγούμενες μέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, δείχνουν του ορίου της  συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως  την χτεσινή ημέρα (17.04) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε τα 100 μg/m3.

Σύμφωνα με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, χτες Τρίτη 17 Απριλίου η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στα Ιωάννινα ήταν 168 μgr/m3, ενώ το όριο στην ΕΕ είναι 50 μgr/m3. Πιο συγκεκριμένα, στις 7 το απόγευμα η συγκέντρωση ήταν 357 μgr/m3 και σήμερα, Τετάρτη 18 του μήνα, μέχρι το μεσημέρι οι συγκεντρώσεις είναι πάνω από 150 μgr/m3.

«Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα» όπως επισημαίνει η Περιφέρεια, συστήνονται τα εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε το podcast για την "αφρικανική σκόνη"


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back