ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το σκληρό «έργο καρδιάς» από το Λίβερπουλ

Εικόνα του άρθρου Το σκληρό «έργο καρδιάς» από το Λίβερπουλ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2023, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η δεκαετία 1985-1995 ήταν μια χρυσή εποχή για το death metal, ένα είδος που καταλάμβανε πάντα την άκρη του μουσικού φάσματος, εκεί που άφηνε χώρο το πανκ και το χάρντκορ.

Οι Death και ο πρόωρα χαμένος Τσακ Σούλντινερ ήταν οι απόλυτοι ηγέτες και πίσω τους έρχονταν πολλές και ενδιαφέρουσες μπάντες.

Ίσως η καλύτερη από αυτές, ήταν οι Carcass και ίσως το καλύτερό τους άλμπουμ, ήταν το Heartwork, που κυκλοφόρησε πριν από 30 χρόνια, στις 18 Οκτωβρίου.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Οι Carcass δεν ήταν ακριβώς death. Ήταν κάπου ανάμεσα και αυτοί, κυμαινόμενοι από το grindcore στις πρώιμες δουλειές τους, μέχρι τον extreme ήχο.

Τα παιδιά του Μέρσεϊ, ο Μπιλ Στιρ και ο Τζεφ Γουόκερ, αλλά και ο Κεν Όουεν με τον μητροπολίτη της extreme/thrash μουσικής, Μάικλ Άμοτ, δεν ήταν καθόλου περιπτώσεις «πάμε και βλέπουμε» με τη μουσική. Υπήρξαν (και είναι) δεξιοτέχνες, είτε είναι ακόμα στο σανίδι, είτε όχι, όπως ο Όουεν που αποσύρθηκε ουσιαστικά για λόγους υγείας.

Το heartwork λοιπόν είναι ένας από τους κορυφαίους μέταλ δίσκους όλων των εποχών. Συμπαγής, σκοτεινός, επιθετικός, αλλά και τεχνικότατος, με μια μελωδία που έδεσε άριστα στο σύνολο, χάρη στο μουσικό ταλέντο των Carcass.

Οι δε στίχοι συνοψίζονται στη φλεγματική εξήγηση της μπάντας: «Είναι κομμάτια που χρησιμοποιούν τη γλώσσα των Carcass, προσπαθούν να είναι έξυπνα, χρησιμοποιώντας πάνω από δύο συλλαβές».

Φυσικά δεν είναι ένα εύκολο άκουσμα. Ήταν όμως εκείνος ο δίσκος που έβαλε τη μπάντα (και) σε άλλα κοινά, πέρα από τους die hard οπαδούς της και πήρε διθυραμβικές –όχι άδικα- κριτικές.

Επιπλέον, ο δίσκος είχε και ένα ακόμα ατού: Το εξώφυλλό του, το είχε σχεδιάσει ο μέγας Χανς Ρούντολφ Γκίγκερ, ο άνθρωπος που έδωσε τρισδιάστατη υπόσταση στο Alien. O H.R. ήταν γνωστός για συνεργασίες του με μέταλ και μη μπάντες (από την Ντέμπι Χάρι μέχρι τους Celtic Frost) ) και η μπάντα τον προσέγγισε μέσω κοινής γνωστής και ο μερακλής Αυστριακός, τους έκανε και καλή τιμή γιατί ήταν φίλοι φίλων.

…και το κλου της μπάντας, είναι ότι ενώ έκανε όνομα στο splatter death metal, τα περισσότερα μέλη της παραμένουν φανατικοί vegan…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back