Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα μεταλλικό διαμάντι από την Ελβετία

Εικόνα του άρθρου Ένα μεταλλικό διαμάντι από την Ελβετία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/07/2020, 15:10
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στις 30 Ιουνίου 1980, κυκλοφόρησε ένας από τους πιο ανύποπτους δίσκους όλων των εποχών, από μια ανύποπτη μπάντα, στην τελευταία χώρα που θα περίμενε κανείς να κυκλοφορήσει: Οι Ελβετοί Krokus, έβγαλαν το Metal Rendez-vous.

Η εποχή δεν ευνοούσε γενικά τέτοιου είδους κυκλοφορίες. Ο κόσμος άκουγε πανκ και το χέβι μέταλ περνούσε μια περίεργη φάση, με τους σκαπανείς του είδους να έχουν κουραστεί, αλλά στην Αγγλία, το New Wave of British Heavy Metal να κάνει δουλειά. Στην Ελβετία όμως; Τι δουλειά είχανε οι μεταλάδες στη χώρα την οποία ο Οβελίξ βρήκε… επίπεδη;

Καταρχάς, οι Krokus δεν ήταν χτεσινοί. Είχαν πέντε χρόνια και τρεις δίσκους πίσω τους, κυρίως όμως επηρεασμένοι από το prog rock και το kraut rock της εποχής.

Μέχρι που, σύμφωνα με τους θρύλους, είδανε τους AC/DC από κοντά σε ένα live και εκεί η ζωή τους άλλαξε. Η επιρροή αυτού του ήχου φάνηκε στην επιλογή τραγουδιστή, ο οποίος ακουγόταν σαν τον Μπον Σκοτ αλλά δεν ήταν ο Μπον Σκοτ. Για να συμπληρωθούν οι παράταιρες για μέταλ, υπηκοότητες, προσλήφθηκε ο Μαλτέζος Μαρκ Στοράς.

Όλα στο Metal Rendez-vous ήταν ψιλογκροτέσκα. Από το εξώφυλλο και τις νίκελ γραμματοσειρές, μέχρι το outfit της μπάντας.

Ο δίσκος όμως ήταν ένα κανονικό καλτ αριστούργημα. Καλτ, όχι με τη σκουπιδική έννοια του όρου που χρησιμοποιείται πλέον μαζικά για να χαρακτηρίσει τα σεφερλικού τύπου απορρίμματα, αλλά ως ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που για μια σειρά λόγους, δεν έφτασε στο απόγειο της αναγνωρισιμότητας που θα του άξιζε.

Οι δέκα συνθέσεις του άλμπουμ ήταν δημιουργήματα του FVA, για τους φίλους Φερνάντο φον Άρμπ, του κιθαρίστα της μπάντας και του Κρις φον Ρορ, του φυσικού της ηγέτη.

Το Metal Rendez-vous έμεινε στην ιστορία κυρίως για το «Tokyo nights», μια από τις πιο μελωδικές και «κοφτερές» μεταλλικές μπαλάντες, που επιτελέστηκε διπλά ως μύθος, χάρη στα σπαρακτικά φωνητικά του Στοράς.

Ο δίσκος αντιμετωπίστηκε με μέτρια διάθεση από τους κριτικούς. Ωστόσο, αν ψάχνετε για ένα μουσικό underdog για να το βάλετε δίπλα στο κινηματογραφικό «National Lampoon» με τον Τζον Μπελούσι ως Μπλουτάρσκι, το Metal Rendez-vous είναι αυτό που ψάχνετε.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back