Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σκληρή μάχη της Περιφέρειας στα δικαστήρια

Εικόνα του άρθρου Σκληρή μάχη της Περιφέρειας στα δικαστήρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016, 13:46
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρεθεί αύριο στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων για να δώσει μια σκληρή δικαστική μάχη, μια μάχη που την προβληματίζει εδώ και έναν χρόνο περίπου. Αν τη χάσει, θα κληθεί να δώσει από το ταμείο της σε μια εταιρία ως αποζημίωση από εκατοντάδες χιλιάδες μέχρι εκατομμύρια ευρώ!

Κι όλα αυτά για μια υπόθεση που πάει τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, όταν υπήρχαν οι Νομαρχίες Ιωαννίνων, πριν ακόμα δηλαδή συσταθούν οι νομαρχιακές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Πρόκειται για την αγωγή της εταιρίας με την επωνυμία «Ηπειρωτικά Βυρδοδεψεία Α.Ε.», η οποία τη δεκαετία του '80 είχε ξεκινήσει να φτιάχνει ένα βυρσοδεψείο κοντά στον ποταμό Αώο, στην περιοχή της Κόνιτσας, παίρνοντας προσωρινή άδεια λειτουργίας από την τότε Νομαρχία. Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν πολύ μεγάλες, με τις αρχές να επικαλούνται περιβαλλοντικούς λόγους. Ακολούθησε η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρίας στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Και στη συνέχεια, ήρθε η δικαστική οδός, με την εταιρία να προσφεύγει στα δικαστήρια και να κερδίζει την αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της Νομαρχίας Ιωαννίνων τόσο στο πρωτοδικείο όσο και στο εφετείο. Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Μετά από αρκετά χρόνια, το ΣτΕ, με απόφασή του το 2015, δέχτηκε την αίτηση αναίρεσης του  Ελληνικού Δημοσίου, απαλλάσσοντάς το επί της ουσίας από τις ευθύνες του και κρίνοντας ότι την ευθύνη την έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, στην οποία με τον  νόμο 2218/94 μεταβιβάστηκαν αρμοδιότητες. Με τον «Καλλικράτη», συνέχεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων είναι η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η όλη υπόθεση ξαναγυρνά στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με διάδικους αυτή τη φορά την εταιρία και την Περιφέρεια Ηπείρου, κι όχι το Ελληνικό Δημόσιο.



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back